IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Шулц: Унгария играе "опасна игра" с референдума за миграционните квоти

Председателят на Европейския парламент призова европейските лидери да покажат на Източна Европа, че "солидарността не е еднопосочна улица"

16:12 | 02.10.16 г. 6
<p>
	Мартин Шулц. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Мартин Шулц. Снимка: архив Ройтерс

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обвини Унгария, че играе "опасна игра", като организира референдум за миграционните квоти на Европейския съюз, предаде AP. Според квотите Унгария би трябвало да приеме около 2000 мигранти.

Шулц заяви в публикувано днес интервю за германската вестникарска група Funke, че насроченият от унгарския премиер Виктор Орбан референдум (който се провежда днес - бел. ред.) подлага на изпитание легитимността на европейските закони. Държавите, които не проявят солидарност с останалите членки на съюза по мигрантския въпрос, може да получат по-малка финансова подкрепа от ЕС, даде да се разбере той.

Шулц призова европейските лидери ясно да покажат на източноевропейските членове на съюза, че "солидарността не е еднопосочна улица". В същото време той отхвърли призивите за изгонване на Унгария от ЕС.

Днес близо 8,3 милиона унгарски граждани са приканени да кажат дали са съгласни Брюксел да определя колко кандидати за убежище трябва да приеме страната. Очаква се лагерът на противниците на квотите, който ще гласува с "Не", да има голям превес. Не е ясно обаче дали избирателната активност ще е надхвърли 50 на сто, за да бъде референдумът валиден.

Към 13 ч. (14 ч. българско време) почти 1 881 856 души (23,56%) вече са гласували на референдума, съобщи Централната избирателна комисия, цитирана от ТАСС и БТА. За сравнение, на парламентарните избори през 2014 г. към средата на деня активността беше почти 34 на сто.

Председателят на крайнодясната партия Йоббик Габор Вона каза, че ако референдумът бъде признат за несъстоял се, ще излезе, че страната просто е похарчила 10 милиарда форинта (около 36 милиона долара) за "проучване на общественото мнение". Според Вона в този случай Унгария няма да може да се откаже от квотите на ЕС за прием на бежанци и референдумът ще се превърне в "коз в ръцете на Брюксел" . Затова ще е по-добре премиерът да подаде оставка, смята лидерът на Йоббик.

Днес Виктор Орбан каза, че ще се оттегли, ако победят привържениците на заселването на бежанци в Унгария.

В България евродепутатът Ангел Джамбазки съобщи в Харманли, че заедно с партньорите от "Обединени патриоти" обмислят провеждането на общоевропейски референдум по политиката на миграция и убежище. За това са необходими 7 държави и 1 милион подписа.

"Проведени са разговори с някои страни, има значителен успех. Съгласуват се правните въпроси. Това е възможност Европейската комисия да бъде принудена да преразгледа политиката си по отношение на бежанците и миграцията в политика на отблъскване", каза Джамбазки. Подкрепа засега има в Унгария, Австрия и част от северните държави, уточни той.

Лидерът на ВМРО и кандидат на "Обединени патриоти" за президент Красимир Каракачанов, евродепутатът Джамбазки и депутатът от Атака Магдалена Ташева бяха оратори на втори пореден граждански протест за месец срещу регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли. Около 300 души се събраха на централния градски площад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
Нема страшно Импе тоя педдал Шулц ше си получи чувала един ден .... ше им писне на ората и ше има доста обесени като него включително и наще плазмодии по улиците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Шулц не се прави на луд! Даже на ***'ерас не се прави - нема нужда да се прави... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
"Опасните" игри ги заигра Меркел , под натиск от америка , Шулц да не се прави на луд , защото референдумът в Унгария може да бъде старт за една яка метла на ЕС .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още