IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георгиева: Ако не се включа, как ще знам дали имам шанс, или не

Да бъда първата жена генерален секретар от Източна Европа показва всеобхватността на ООН, смята Кристалина Георгиева

08:43 | 03.10.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският комисар Кристалина Георгиева, която се включи със закъснение в надпреварата за следващ генерален секретар на ООН, заяви в цитирано от БТА интервю за AP, че да стане първият ръководител на организацията от Източна Европа и първата жена на този най-висш дипломатически пост в света би показало всеобхватността и универсалността на Обединените нации.

Българският дипломат и бивш вицепрезидент на Световната банка изтъкна обаче преди днешното ѝ изслушване пред Общото събрание на ООН, че най-голямо значение имат нейните умения и решимост, които ще приложи на този пост. 

„Ясно определям посоките. Гледам напред с яснота", увери Георгиева, която е европейски комисар за бюджета и човешките ресурси и заместник-председател на Европейската комисия.

Тя посочи, че е имало „елемент на изненада", когато българският министър-председател Бойко Борисов я е помолил да влезе в надпреварата, след като е оттеглил подкрепата на правителството за генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, също от България.

„Позамислих се малко, защото си дадох сметка, че процесът е толкова напреднал. Но после си помислих също: Ако не се включа, как ще знам дали имам шанс, или не. За да разбера, трябва да се включа", каза Георгиева.

Като човек, който влиза в надпреварата на по-късен етап, тя признава, че е в „неизгодно положение", защото има по-малко време да се представи.

„Моята работа е да се представя възможно най-добре и да се надявам, че ще бъда оценена по заслуги, а не по продължителност на кампанията", заяви Георгиева.

Откакто беше номинирана за генерален секретар на ООН, тя каза, че двама източноевропейски кандидати, които отпаднаха от надпреварата - бившият външен министър на Хърватия Весна Пусич и външният министър на Черна гора Игор Лукшич, са я подкрепили заедно с правителствата на Унгария и Латвия.

Според нея регионалното представителство и равенството на половете са важни, защото „ООН е най-всеобхватната организация, която имаме".

Досега не е имало генерален секретар на ООН от Източна Европа и държавите от региона настояват, че е техен ред за това. Също така се води кампания за избиране на първата жена начело на организацията.

„Принципът на универсалността основателно се цени високо. Но не значи ли това, че всички региони по света би трябвало да могат да видят себе си там горе на върха на организацията...? И няма ли да бъде наистина справедливо половината от населението на планетата, което още не се е виждало там, да може да го направи?", заяви Георгиева.

Тя каза, че ако стане генерален секретар на ООН, неин спешен приоритет ще бъде да работи на всички нива за уреждане на конфликта в Сирия, да превърне в приоритет предотвратяването на конфликти, да изпълни целите за развитие на ООН за 2030 г. и Парижкото споразумение за борба с климатичните промени и да подходи "по-енергично" към реформирането на ООН.

Георгиева влезе в надпреварата за най-висшия пост в ООН през миналата седмица, когато българското правителство я номинира и оттегли подкрепата си за предишния си кандидат, Ирина Бокова, която номинира през февруари.

Ирина Бокова остава в списъка с претендентите за поста въпреки решението на българското правителство да издигне нов кандидат, заяви още пред журналисти Джерард ван Бохемен. По този начин Ирина Бокова продължава да участва в изборите за генерален секретар на ООН в лично качество, отбелязва ТАСС. Както поясни председателят на Съвета за сигурност, такава ситуация е допустима.

"Не съм експерт по въпроса, но полученият от нас юридически съвет е, че след като страна издигне даден кандидат, той сам решава дали да продължи да участва в надпреварата. Тоест страната не може да го отзове, ако той сам не поиска това", отбеляза Ван Бохемен.

Генералният директор на ЮНЕСКО даде да се разбере още в сряда, че ще продължи борбата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
barin
преди 7 години
Нека да подкрепим българската кандидатура. Народът трябва да се обедини, защото втори шанс за председател на ООН скоро няма да ни се даде. Съветът за сигурност няма да допусне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Единственото нещо, което съм запомнил от Кристалина през нейния звезден път, е едно ясно, силно и отчетливо "Yes, Sir!" на изслушването й в европарламента за еврокомисар. Това тогава на всички много им хареса и я назначиха. И сега така... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"...Ако не се включа, как ще знам дали имам шанс..."Който играЙ пИчели !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още