IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над четвърт век след Обединението – разликата между ГДР и ФРГ остава

Западногерманците продължават да печелят значително повече от жителите в бившата Източна Германия

15:20 | 03.10.16 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на Бундесрата Станислав Тилич, канцлерът Ангела Меркел и президентът на Германия Йоахим Гаук се готвят за днешната тържествена церемония пред катедралата Фрауенкирхе в Дрезден. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Бундесрата Станислав Тилич, канцлерът Ангела Меркел и президентът на Германия Йоахим Гаук се готвят за днешната тържествена церемония пред катедралата Фрауенкирхе в Дрезден. Снимка: Ройтерс

И повече от четвърт век след Обединението на Германия нивата на заплатите в бившата ГДР изостават значително от тези в „старите“ федерални провинции. Ако към края на 2015 г. осигурените и работещи на пълно работно време служители в Източна Германия средно са печелили по 2449 евро чисто на месец, то в Западна Германия сумата е 3218 евро. Все още много повече служители от Източна Германия пътуват към Западна, за да работят, отколкото в обратната посока, пише N-TV.

Тази статистика на Агенцията по заетостта бе подчертана от депутата на Левицата Забине Цимерман по повод юбилея от Обединението. „Не можем и да говорим дори за равностойни условия на живот в Източна и Западна Германия“, казва тя. Оказва се, че източногерманците печелят средно с 24 процента по-малко, отколкото хората на Запад. Ако се вземе предвид ниският праг на заплащане от 2056 евро на национално ниво, то в края на 2015 г. 36% от служителите на пълно работно време в Източна Германия работят при ниско заплащане, докато на Запад този дял е 17 на сто. 

Колективно договореното основно възнаграждение в източногерманските провинции в момента възлиза на средно 98 на сто от западното ниво, изчислява и фондация Hans-Böckler. За служителите, които не са обхванати от колективно договаряне, разликата в доходите обаче е много по-висока - около половината от източногерманските служители не са подписвали колективни трудови договори.

По данни на Агенцията по заетостта през миналата година 398 384 източногермански служители пътуват за работа до Запада, а през 1999 г. те са били 307 907. Обратно - от Западна Германия през 2015 г. едва 134 520 служители пътуват за работа до новите федерални провинции. В сравнение с 1999 г. броят им също се увеличава – тогава те са били 76 789. Равнището на безработица в Източна Германия през 2015 г. възлиза на 9,2%, а в Западна Германия – на 5,7%.

И на фона на всичко това не е никак чудно, че докладът от миналия месец на германското правителство за развитието на провинциите, които се намират на територията на бившата ГДР, е необичайно недвусмислен. В него се говори за сериозна заплаха, произлизаща от дясноекстремистки структури. Говори се за опасността цели градове и села да се превърнат в „кафява територия”. Става дума за огромните рискове, пред които е изправена Източна Германия.

А Ирис Глайке, пълномощник на германското правителство по въпросите на източните провинции, открито признава, че по време на посещения в чужбина, например в САЩ, често я питат дали е разумно да се инвестира в източните германски провинции с оглед на тамошните настроения срещу чужденците. Глайке не прикрива и това: тези притеснения са за съжаление отчасти оправдани, пише в свой анализ Deutsche Welle. 

Цели 26 години след обединението на Германия източните провинции все още имат много да наваксват: икономиката изостава, много млади хора напускат региона, на изток почти няма централи на големи германски концерни, безработицата е по-висока, отколкото на запад, безперспективността - също. Но точно това описание на живота в източните провинции твърде дълго беше използвано като единствено обяснение за силния десен екстремизъм в тази част на страната. 

Докладът на германското правителство казва ясно и категорично, че там, където се стига до ксенофобски прояви, например пред приютите за бежанци, липсва всякаква гражданска съпротива срещу тези явления.

И точно това е основната разлика между Изтока и Запада. Нещо повече: в източните провинции нападенията срещу мигранти не просто се толерират, а дори се подкрепят активно от широките граждански среди. Затова и докладът открито признава, че покрай бежанската криза ксенофобията е нараснала още повече - нищо, че на изток има много по-малко чужденци, отколкото на запад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 5 rate down comment 3
makama
преди 7 години
Интересна информация за размисъл, особено ако е истина.Какво се оказва ?Ракът в едно общество от тип 45 години комунизъм в Германия (т.е.DDR), немогат, да бъдат излекувани за 25 години, дори при наличие на умопомрачителни средства......Аз вече не знам колко милиарда марки и евро изля Западна Германия е изпочните провинци....А за нас ?Вероятно в нашата немотия, ще живее така в следващите минимум 100 години....Заключение : Радвайте се Българи, надежда вий тука всяка оставете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Това е друго. Ама дежурен ел. техник да пусне на земята отвертки и ключове и да ти каже чао посред авария , когато другата смяна трябва да продължи да работи , това и у нас едно време нямаше да видиш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
mrynmryn
преди 7 години
Да ти кажа в момента работя във фирма в която стане ли 6, довършваш и пътя. Казват ти директно - извънредно не плащаме, всичко след работно време е на ваша отговорност. За това до без 5 аз съм си приключил всичко, почиствам си бюрото, гася си компа и в 6 изчезвам. В старата ми фирма го нямаше това, но и там не плащаха извънредно, но все мънкаха, че това не било готово, онова още чакало, а ти просто нямаш физическата възможност да свършиш всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"Топлото "посрещане на Меркел в Дрезден.https://***.youtube.com/watch?v=WF6XGu5zMUU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 7 години
чат пат, по грешка, целиш тенденциите, но аз си го обяснявам със статистическата грешка.... къде е бил другия път ? за това че бирата на октоберфеста е скъпа ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Не вярвам на очите си ! За втори път ти слагам плюс !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 3
khao
преди 7 години
И ще остане още дълго време, немците са много странна нация която даже собствените си немци не иска да интегрира. та кво остава за турци или новите талибани. Имах до скоро колега немец, който наричаше деня на обединението: "Деня в който Източна Германия ни анексира" ... еми с такова мислене, няма шанс !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Хаха...чукни на дърво и си носи чесън у джеба !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Е то туй вече си е направо мазохизъм бе , адаш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още