IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските учители са сред най-застаряващите в Евросъюза

Над 42% от преподавателския състав в началното образование у нас са на възраст над 50 години, а в средното и гимназиалното образование делът е близо 48%

11:37 | 05.10.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българските учители са сред най-застаряващите в Евросъюза, сочат данни от анализ на Евростат по повод днешния Световен ден на учителя.

Учителите, които обучават деца в системата на началното образование и са над 50-годишна възраст, са най-много като процент в Италия - 52,7 на сто от близо 237-хиляден преподавателски състав.

България е на втора позиция с 42,4 процента преподавателски състав над 50 години в началното образование от около 14 600 учители. След нас по този показател са страни като Германия - 42 процента, Латвия, Литва и Естония - с по 40 процента и др.

Най-малко възрастни учители над 50 години има в началното образование на Кипър - едва 3,5 на сто, Малта - 12,3 на сто, Великобритания - 17,8 на сто и Гърция - 18,6 на сто.

В системата на средното и гимназиално образование у нас учителите над 50-годишна възраст са 47,7 на сто от близо 39-хилядния учителски състав.

В този сегмент на образователната система отново най-възрастни са учителите в Италия - 57,5 на сто, Естония - 50,2 на сто, Латвия - 49 на сто и др.

Най-малко преподаватели на възраст 50 и повече години работят в образователните системи на Малта - 15 на сто, Великобритания и Люксембург - по 25 на сто и Полша - 28 на сто.

Анализът на Евростат е за периода от 2014 г., когато в системата на началното образование в ЕС са работили около 2,1 милиона учители, от които едва 200 хиляди са били на възраст под 30 години. В системата на средното и гимназиално образование в ЕС са работили около 3,5 милиона учители, от които също едва 300 хиляди са били под 30-годишна възраст.

Европейската статистика отчита, че около 85 на сто от учителите в системата на началното образование в ЕС са били жени и около 15 на сто - мъже. За България този процент е съответно - 94,4 на сто жени и 5,6 на сто - мъже в системата на началното образование.

В системата на средното образование в ЕС-28 са работили 64 процента жени и 36 процента мъже. За България тези съотношения са около 80 на сто жени и 20 на сто мъже от близо 39 хиляди учители в системата на средното и гимназиално образование.

По инициатива на ЮНЕСКО Световният ден на учителя се чества на датата 5 октомври от 1994 г. и към настоящия момент тази дата се приема от над 100 държави.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
"... на бройлера му требват само очи да си уцелва паницата с фураж..." А ако му туриш паницата под устата, и очи не му требват... Хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Еее, *** ся кореком до кореком - магазините пълни, ората се скъсват да пазаруват и да пътуват... Нали знаеш, че на бройлера му требват само очи да си уцелва паницата с фураж, бърз метаболизъм и късо право черво... хихи... Я го питай кухаото сега как му е гот - на секо кьоше пица на парче с кетчуп и гньети, гньети, а едно време у цела София имаше две пицарии и кухаовците по половин ден на опашка киснеха, шот ако не ядеме пица, нема качествен айтисиктир... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
watergateory
преди 7 години
Решението е едно: 100% увеличение на заплати на учители и лекари. Възможност за издигане в професията. Пренастройка на образователната система - демек целодневни занимания за учениците, 6 часа лекции, 3-4 часа проекти, които развиват креативноста у децата!Много ама много може да се направи и е сууупер лесно. Обаче ***, които представляват "народа" са избрани от чужди интереси, които искат да сме прости. Неможе президентите ни да се казват Желю (Бог да го прости), Седефчо, Цецка (пази Боже), премиерът ни е добре познат амфетаминов дилър - Бойко. Та Кой от тези да ни оправи? Генералите, Маджо, Ахмед? Кой да прави стратегия? Медиите са техни или на техни приятелчета. Дори незнам как ни се позволява да пишем коментари - до такава степен не ги интересуваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
Ок, тенденцията я знаем. Какво се прави по въпросът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
По оглупяване на нацията сме преизпълнили плана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Не ни требват на нас учители! Уи донт нийд но едюкейшън! Требват ни евроатлантически ценности и айтисектор - мноо смартфони и фейсбуци! И риалити, риалити на корем! И ВИП, ВИП на секи километър! Секи българин - ВИП, секо българче - випче! Даскалята оро! Само пречат... хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още