IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ се разширява през август

От ръста във вноса на стойност 2,6 млрд. долара 1,2 млрд. се дължат на излъчването на Олимпиадата

17:39 | 05.10.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ се разширява през август заради ръста във вноса (включително на петрол), е по-голям от този на износа, съобщава Wall Street Journal.

Дефицитът се разширява с 3% спрямо предния месец до сезонно изгладените 40,73 млрд. долара през осмия месец на годината, сочат данните на Министерството на търговията. Вносът се повишава с 1,2%, а износът – с 0,8 на сто. Икономистите, анкетирани от WSJ, очакваха дефицитът да възлезе на 39,2 млрд. долара през август.

От ръста във вноса на стойност 2,6 млрд. долара 1,2 млрд. идват от плащания за използване на интелектуалната собственост, а именно – излъчването на летните Олимпийски игри в Рио.

Вносът на суров петрол, като обем, достига най-високото си ниво от януари 2014 г. насам. 


source: tradingeconomics.com

Като цяло последните данни подсказват, че международната търговска активност умерено се подобрява. През последната година търговията се отразяваше негативно на икономическия ръст в САЩ. Силният долар и свиващите се икономики в Европа и части от Азия затрудняват американските компании да повишат продажбите си в чужбина. Стабилното вътрешно потребление представлява добър пазар за международния внос, което пък понижава американския брутен вътрешен продукт (БВП), посочва WSJ.

През първото полугодие на 2016 г. търговията предоставя скромен принос за ръста на БВП, но темпът на експанзия все още остава слаб – около 1% годишен темп на ръст. От края на рецесията през 2009 г. икономиката на САЩ растеше средно с около 2,1% годишен темп на ръст.

През първите осем месеца на годината търговският дефицит се понижава с 1,3%. Вносът записва спад от 3,6% в сравнение със същия период миналата година, а износът се понижава с 4,1 на сто. 

През август вносът на услуги, включително правата за излъчването на Олимпиадата, достигат най-високото си ниво някога.

Вносът на суров петрол в долари нараства през август спрямо юли, сочат сезонно неизгладените данни, но се понижава на годишна база. Обемът на внесената суровина на ден е 8,3 млн. барела, а през август миналата година количеството е било 7,1 млн. барела дневно.

Ръстът на износа отразява доставките на непарично злато (злато, което не се съхранява като резервен актив от страна на властите) и на автомобили и авточасти. Износът на капиталови стоки обаче е на най-ниското ниво от септември 2011 г.

Износът на соя нараства леко, след като скочи през юли. Добрата реколта на соя в САЩ, недостигът на зърно в Южна Америка и стабилното търсене (особено от Китай), дадоха стимул на износа на соя. Иън Шепъртсън, главен икономист на Pantheon Macroeconomics, заяви миналата седмица, че само износът може да бъде ключов катализатор на по-стабилен икономически ръст през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
спекулантите искат вдигане на лихвата на лежане да има кинти да да ще се вдигне лихвата ама друг пат и банкерите 4акат вдигане ама фед са замислили паклен план
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
lyusien
преди 7 години
До 1 НобелЗнаеж ли Много специалисти и неспециалисти членове на Ф Е Д брокери и валутни дилари правят прогнози но май единствен Стенли Фишер зам председател на Ф Е Д ясно казва кога Точната му прогноза е " Следете внимателно данните и когато инфлацията доближи 2 % безработицата около 4.5 % доходите нарастват с ускорен темп подгответе се за повишение на основния лихвен поцент Аз лично вярвам на Стенли Фишер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Я виж ти - износът на Щатите се увеличавал благодарение на износа на злато. Според мен и вчера изнесоха някакви количества. И това простичко действие би обяснило много по-добре падането на златото и вдигането на долара, отколкото някаква си "надежда" за скорошно вдигане на лихвите. В момента НИЩО, дори и тази статия не говори за възможно скорошно вдигане на лихви. Но само след няколко дни по движението на пазарите ще разберем какво всъщност се е случило
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още