IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките не са твърде големи, за да фалират, а твърде слаби, за да оцелеят

Според нов доклад на МВФ са нужни фундаментални промени както в бизнес моделите на банките, така и в структурата на системата

08:01 | 06.10.16 г. 57
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Една трета от най-големите банки в най-богатите страни в света са толкова слаби, че проблемите им не могат да бъдат решени дори с оздравяване и повишаване на лихвените проценти, заяви Международният валутен фонд в нов доклад, представен в сряда.

Една трета от европейските банки с активи за общо 8,5 трлн. долара и една четвърт от американските банки с активи за общо 3,2 трлн. долара са в категорията „твърде слаби, за да се възстановят“, заяви МВФ, цитиран от MarketWatch.

“Това предполага нуждата от фундаментални промени както в бизнес моделите на банките, така и в структурата на системата, за да се гарантира жизнена и здрава банкова система“, каза фондът в актуализиран доклад за глобалната финансова стабилност.

Като цяло балансите на банките са по-силни, отколкото са били преди финансовата криза. Но слабата банкова рентабилност се явява като ключово предизвикателство, което няма да бъде решено чрез циклично възстановяване.

Банките трябва да генерират печалба, за да поддържат устойчиви нива на капитала през неблагоприятни икономически цикли. Въпреки това възвръщаемостта на банките от активи се е възстановила само отчасти от кризата насам.

Банките в еврозоната по-конкретно печелят по-малко от половината от средната си печалба през периода 2004-6 г. Това отчасти се дължи на предизвикателната икономическа среда и ниските, дори отрицателни, лихвени проценти, каза МВФ.

Регулаторите са ограничили и банковата активност в бизнеса на капиталовите пазари.

Приходите от поддържането на пазара и търговията с деривати са с една трета по-ниски, отколкото през периода преди кризата, сочат оценките на МВФ.

Провизиите срещу загуби при кредитите също водят до по-слаба рентабилност, особено в Европа, която изостава след САЩ при намирането на решения на лошите заеми.

Макар че множество анализатори казват, че увеличаването на регулаторния капитал е изиграл роля за слабата рентабилност, общата възвръщаемост по собствения капитал се е понижила с 11,4% за големите европейски банки и с 3% за американските банки.

Докладът на МВФ призовава за спешни и цялостни действия, подчертавайки, че реформите, особено в много европейски страни, „вече не могат да бъдат отлагани“.

„В някои случаи слабите банки ще трябва да си отидат, а банковите системи – да се свият“, заключава докладът.

Централните банкери могат да помогнат, като приключат с програмата от реформи, без значително да увеличат общите капиталови изисквания.

Европа трябва да използва новия си орган за оздравяване на банките гъвкаво, когато се появи риск за финансовата стабилност.

Следва да се обмисли и намаляване на праговете за пряка рекапитализация на жизнеспособните европейски банки в рамките на Европейския механизъм за стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 10 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Обаче кучетата осъзнаха лъжата с мръвката ,и сега се оглеждат за тоя дето държи сопата , затова е целия страх и ужас .---:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
Обаче кучетата осъзнаха лъжата с мръвката ,и сега се оглеждат за тоя дето държи сопата , затова е целия страх и ужас .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
"посредници"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 4
SS-23
преди 7 години
Извинявай че може би ще те обидя, ама се чудя как може в този форум да се афишира толкова примитивно мислене? Хората не искали. Наистина ли си вярваш, че хората биха се върнали на натурална размяна и всеки ще си сади картофки в двора и ще жули сливовица в калената хижа цяла зима? Вярно е, че много машинации и лъжи има, но все пак, парите са измислени още от финикийците а търговията - преди това. Не разбирам наистина, говориш като някой затънал в мизерия пенсиониран хамалин---ще има ренесанс на всякаква форма социално/икономически отношения, които запазват независимостта и личната свобода на индивида и нуждата от "последници" ще бъде свеждана до минимум! Едва ли някой ще отрече, че практически - няма нужда от банки, при разплащане с криптовалута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 12
misanthrope
преди 7 години
Извинявай че може би ще те обидя, ама се чудя как може в този форум да се афишира толкова примитивно мислене? Хората не искали. Наистина ли си вярваш, че хората биха се върнали на натурална размяна и всеки ще си сади картофки в двора и ще жули сливовица в калената хижа цяла зима? Вярно е, че много машинации и лъжи има, но все пак, парите са измислени още от финикийците а търговията - преди това. Не разбирам наистина, говориш като някой затънал в мизерия пенсиониран хамалин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
misanthrope
преди 7 години
Ще изясниш ли какво точно влагаш в понятието "Финаисират"? Кредитират ли имаш предвид или нещо друго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
Инфлацията е нужна на банките, за да обезцени влоговете и кредитите, иначе те не могат дълго да издържат на натиска---Ама на хората не им е нужна инфлация и те вече го доказват на практика! Има нещо вярно в това, че стремежа към постоянен растеж предизвиква проблеми, но така е устроен човека---Тц... само една шепа "хора" .... ходещи с едни малки шапчици на тиквите...Като северните кучешки впрягове дето им окачали по една мръвка пред носовете за да я гонят---- ама кучетата вече казват - "Не ви щем мръвката, и няма да ви теглим шейната, да ви видим кво ше правите!" Да ги застрелят - остава впряга в снег, да ги оставят - пак не помръдва впряга. Ами сега?! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
kalendar
преди 7 години
Аз имам една идея...малко смешна и наивна, а даже не е и оригинална. Що банките не почнат да финансират малкият и среден бизнес, както и стартиращи бизнеси? Дали пък няма да им се получи раздвижване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 8
misanthrope
преди 7 години
Е виж сега, ако все още си маахме само лютеница и леб в пещерата, така щеше да е. После, при инфлацията не става дума да почнеш да ядеш по 7 филии, а ако до днес си плащал за 6 филии 6 лева, да почнеш да плащаш за 6 филии - 8 лева. Инфлацията е нужна на банките, за да обезцени влоговете и кредитите, иначе те не могат дълго да издържат на натиска Има нещо вярно в това, че стремежа към постоянен растеж предизвиква проблеми, но така е устроен човека. Стремежа към постоянен растеж и свързаните с него проблеми са даденост. Това не можеш да промениш. За това ти трябва инфлациия, за да гасиш тези проблеми.Тоест един вид да лъжеш постоянно хората, че има растеж, като в същото време им обираш парите и ги караш да бачкат още. Такъв е смисъла на живота. Като северните кучешки впрягове дето им окачали по една мръвка пред носовете за да я гонят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 3
SS-23
преди 7 години
A сега сериозно, така и не се справят да предизвикат инфлация и потребление, това е зора---Извинявай, ама как ше ме "предизвикаш" да изяждам по 7 филии на ден, като чисто физически мога да изям 6. Трябва ли да си купя 7-ата филия и просто да я изхвърля в коша, за да ти "подпомогна икономиката" !? това е нелепо и точно този принцип "на предизвикнате и форсиране" на не нещо, от което нямаш реална нужда, е в дъното на всичко, което се случва!Стремежа към постоянен ръст е в дъното на проблема! Ръста е нужен само на "белите якички" ... и на никой друг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още