IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: България е първа в Европа по привлечени инвестиции в аутсорсинга

Приходите на компаниите в изнесеното производство в България възлизат на 1,4 млрд. евро, заетите са над 42 хил. души, подчерта президентът Росен Плевнелиев

14:41 | 06.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

Според годишната класация на Business Process Outsourcing and Shared Service Location Index 2015 България е на трето място в света по привлечени преки чуждестранни инвестиции в аутсорсинг сектора и на първо място сред страните в Европа. 

Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на третата годишна конференция на Европейската аутсорсинг асоциация за 2016 г., на която се събраха компании от цял свят. Целта на форума е да се разискват глобалните проблеми пред индустрията.

"Секторът на информационните и комуникационните технологии, както и този на аутсорсинг и бизнес услугите, са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната, като в края на 2015 г. техният брой е над 42 000, информира още Лукарски. Той напомни, че признание за страната ни е обявяването й през 2015 г. за аутсорсинг дестинация на годината.

„Това е начинание, което ще осигури положителен растеж на индустрията в глобален мащаб и ще повиши репутацията на сектора чрез въвеждането на стандартизирани квалификационни програми във всеки етап на предоставянето на аутсорсинг услугите“, каза Лукарски.

Той е сигурен, че стандартът ще подобри ефективността и стойността на услугите, както за доставчиците, така и за клиентите на аутсорсинга и ще допринесе за подобряване на професионализма в този сектор.

Към инициативата, започната в България, вече се присъединяват Русия, Китай, Испания, САЩ, Южна Африка, Египет, Албания и Полша.

“България е добро място за правене на бизнес, държава с много икономически предимства, която има какво да предложи на чуждестранните компании”, увери министърът чуждестранните гости.

По думите му политиката на България е фокусирана именно върху насърчаване на инвестициите и иновациите като основни фактори за повишаване конкурентоспособността на българската икономика, в перспективни и експортно ориентирани отрасли и услуги с висока добавена стойност.

Като пример за това той посочи промишлеността и ИТ услугите, които генерират 90% от износа и могат да осигурят дългосрочен икономически растеж.

В предимствата на ИТ и аутсорсинг сектора вече са убедили редица световни компании, които са избрали страната ни за своята дейност – Майкрософт, СИСКО, HP, IBM, Luxoft, VMware, К60, Еxperian и Telerik.

Министърът на икономиката потвърди също, че най-сериозният риск в средносрочен план за аутсорсинг отрасъла в България е наличието на квалифицирана работна ръка.

"Дуалното обучение е начинът за излизане от тази криза на пазара на труда", беше категоричен той и обясни, че съвместно с Швейцария са реализирани и осъществени няколко проекта по прилагане на дуалната система на професионално обучение в България.

„България е силна и перспективна аутсорсинг дестинация. Ще продължаваме да работим за успеха на тази перспективна световна индустрия, обяви от своя страна президентът Росен Плевнелиев при откриването на форума.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още