IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Deutsche Bank преговаря за финансова помощ

Готовността за подкрепа вече дава резултати и някои хедж фондове показват доверието си към банката

11:20 | 07.10.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изпадналата в криза най-голяма германска банка Deutsche Bank вероятно преговаря с различни финансови компании за възможностите за увеличение на капитала или продажба на подразделения. Редица банки на Wall Street са предложили на банката да ѝ помогнат при увеличението на капитала с до 5 млрд. евро, ако банката изпитва подобна необходимост заради високите разходи за съдебни спорове, съобщи късно в четвъртък Bloomberg, като се позовава на запознати с преговорите източници. Въпреки това обаче все още няма взети конкретни решения и банката може да избере да не предприеме подобна стъпка. 

Според германския икономически всекидневник Handelsblatt и високопоставени представители на редица германски големи концерни са говорили за спасителен план за Deutsche Bank. Някои от концерните, чиито акции са включени в състава на германския водещ индекс DAX, проверяват дали е възможно да участват в увеличение на капитала на банката, ако такова е нужно в действителност, пише вестникът, позовавайки се на източници от бизнес средите. Според тях трябва да се набере сума под 9 млрд. евро. За кои компании обаче става дума, медията не съобщава. 

Готовността за подкрепа очевидно има ефект. Два от водещите хедж фондове намалиха своите спекулативни сделки за спад на цените на Deutsche Bank.

Британският фонд Marshall Wace наскоро съобщи за къса позиция за 0,88 на сто от акциите на банката. Първоначално ставаше дума за дял от 1,03%. Discovery Capital Management от САЩ намали залозите си срещу най-голямата германска банка до 0,1%, след като преди това нивото бе от 0,61%.

Действията на двата фонда започнаха през последната седмица и биха могли да се тълкуват като нарастващо доверие към финансовата институция. Хедж фондовете отказват да коментират мотивите си.

Говорителка на Deutsche Bank не е пожелала да коментира информацията.

Акциите на Deutsche Bank са изключително волатилни заради въпроса колко голяма глоба в крайна сметка ще трябва да плати банката, за да приключи с разследванията на ролята ѝ в продажбата на обезпечени с ипотеки ценни книжа преди финансовата криза.

Цената на акциите на Deutsche Bank се изстреля нагоре в петък след новината, че кредиторът и министерството на правосъдието са близо до сключването на споразумение за 5,4 млрд. долара. AFP първа съобщи за споразумението, позовавайки се на неидентифициран източник, но допълни, че сумата в окончателното споразумение може да бъде много различна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 1
delcoSmoka
преди 7 години
Ха ха ха за Дойче пишете а за *** нищо ! ХА ха ха МУТРИ !Огромна дупка в ***, фалшифицирани експозиции и фиктивни печалбиБанката не печели достатъчно, а голяма част от капиталовата база са средства на офшорни дружестваhttps://bivol.bg/bnb-fibank-report-4.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 5
Jorkata
преди 7 години
Кораба потъва, вода има за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още