IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати предлагат да бъде намалена държавната лихва за забавени плащания

Според Мартин Димитров това ще понижи лихвите, които България плаща за оборудването за АЕЦ "Белене"

14:04 | 09.10.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Да бъде намалена държавната лихва за забавени плащания бъде намалена – това предлагат от Реформаторския блок.

Според депутатите тя трябва да падне от сегашните 10 на 8% за фирмите, а за гражданите да стане основен лихвен процент плюс 4%, каза пред БНР народният представител Мартин Димитров. 

По думите му това ще има благоприятен ефект в случаите, когато хората закъсняват със своите плащания за парно, ток и вода, в отношенията с банки и при погасяването на кредити.

Освен в тези случаи, би помогнало и за намаляване на разходите, свързани с арбитражното решение за АЕЦ „Белене“ с поне 20% или 60 хил. лева на ден, изчисли депутатът.

„Прегледахме много подробно практиката в повечето европейски страни и се оказа, че в България законната лихва за забава е една от най-високите в целия Европейски съюз и така вместо да има компенсиращ характер, има наказателен, санкциониращ характер. В 21 от 28 държави (лихвата) е по-ниска от България“, заяви той.

Ако законопроектът бъде приет, той ще се отрази само на лихвите от деня след приемането му.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Добра идея.Ще бъде от полза за всички, които по една или друга причина бавят плащанията към държавата. Но на тези дето имат да взимат от държавата няма да им хареса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Mops
преди 7 години
Браво бе Мартине,ти си истински гений.Я само да обясниш как със задна дата ще промениш решението на арбитражния съд за АЕЦ Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още