IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агроминистерството е в преговори с големите вериги за повече български продукти

Ако не се стигне до консенсус, ще се наложи регулация, каза земеделският министър

12:51 | 10.10.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Земеделският министър Десислава Танева е започнала разговори с големите вериги по въпроса с българското производство. Това каза Танева пред БНТ, като посочи, че ако не се стигне до консенсус, ще се наложи да се помисли за регулация.

Инициирала съм комуникация с веригите, за да се справим с липсата на българска земеделска продукция в тях, като съм посочила, че все пак и искането на потребителите трябва да се удовлетвори. Две от веригите са върнали предложения. Ако нямаме договорки, ще трябва да се помисли за регулация“, каза Танева.

Тя посочи, че основните проблеми на земеделците с големите вериги са свързани с обема на производството.

„Един от проблемните аспекти е, че много от производителите няма как да стигнато до тези вериги, понеже нямат възможност да осигурят изискваните обеми с еднакво и постоянно качество за зареждане на всички търговски обекти от съответната верига“, обясни агроминистърът. 

Друг проблем са ниските изкупни цени и високите за потребителя, коментира земеделският министър.

Темата е проблем не само у нас, този въпрос е повдигнат на европейско ниво, допълни Танева.

Много страни членки се обявиха за създаване на нова регулация по отношение на разпределение на дохода от крайния продукт, посочи министърът. Става въпрос за това да може производителят на конкретната храна да получава по-висока стойност от този краен доход.

Според земеделския министър това няма как да стане при свободния начин на функциониране на икономиката. Регулацията, от друга страна, трябва да е на европейско ниво, за да функционира, смята Десислава Танева.

"Този проблем много слабо влияе там, където има висока степен на организация на земеделските производители. Нашите производители узряват, че трябва да се сдружават. В старите страни членки има 80% сдружаване на някои браншове. Вторият инструмент за скъсяване на веригите доставки е изграждането на фермерски пазари, особено в по-големите областни градове", добави Танева. 

Земеделският министър напомни и че от утре започва прием на документи от Държавен фонд "Земеделие" за подпомагане на животновъди за минимална държавна помощ. Сумата е от 6 до 25 лева за животно. Максималният брой на подпомагане е до 200 животни. Заявления ще се приемат до 21 октомври. Тя е оптимист и през следващата година разпределението на европейските и бюджетните средства да се отразят положително върху българското производство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 7 години
все си мислех че работата на държавата е да гарантира че продуктите са качествени, а не от къде да са .... ама "дясно" правителство кво да правиш! ... искаме и повече продукти от Папуа Нова Гвинея !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
ivanrog
преди 7 години
Пазарна икономика, а? Смяяяяях, само се чудя защо разтурвахме СИВ, като се мъчим по трудния начин да го направим пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още