IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централен депозитар купува три офиса от БФБ

Досега "Българска Фондова Борса - София" АД беше собственик на всички офиси, ползвани оперативно от "Централен Депозитар" АД

10:50 | 11.10.16 г.
Централен депозитар купува три офиса от БФБ

„Българска фондова борса – София” АД и „Централен депозитар” АД сключиха сделка за покупко-продажба на недвижим имот, за което беше взето решение на провелото се на 21 юни Общо събрание на акционерите на борсата, става ясно от съобщение на сайта на регулатора.

От мотивирания доклад на Съвета на директорите на „БФБ-София“, прикачен към материалите на Общото събрание, става ясно, че обект на сделката са три офиса в центъра и три паркоместа. Общата площ на закупуваните обекти е 397 кв. м.

Пазарната цена на недвижимия имот е била определена чрез възлагане на експертна оценка от независим оценител, се посочва в съобщението.

Съгласно изготвената оценка пазарната цена на недвижимия имот е 609,5 хил. лв.

Съветът на директорите на дружеството предлага сделката да се извърши в ценови интервал - минимална цена в размер от 800 хил. лв. и максимална цена в размер на 900 хил. лв.

Сделката представлява 8,55% от активите на „Българска фондова борса – София”.

“БФБ - София” е собственик на всички офиси, ползвани оперативно от "Централен Депозитар", съгласно договор за наем. В исторически план към момента на придобиването на недвижимия имот, предмет на сделката, "Централен Депозитар" нямаше възможност да ангажира необходимия финансов ресурс, който да му позволи да придобие собствеността върху необходимите за дейността му офис помещения.

Поради тази причина бе постигната договореност между тогавашните ръководства на двете институции, „Българска фондова борса – София” да придобие собствеността върху офисите, тъй като към този момент разполагаше с необходимите средства, получени от продажбата на апортирания от българската държава недвижим имот в капитала на борсата на бул. „Христо Ботев” 61, и да ги отдаде под наем на „Централен Депозитар”.

Отдаването под наем на офиси обаче е извън основния предмет на дейност на регулирания пазар и ангажира борсата в нетипични взаимоотношения.

Същевременно в резултат на своята дейност през последните 10 години „Централен Депозитар” вече разполага с необходимите средства за покупката на използваните от него офиси.

За БФБ евентуалният финансов ресурс, който би постъпил от продажбата, ще бъде насочен към основния й бизнес като оператор на регулиран пазар, както и за разширяване на дейността на дружеството.

Същевременно оперативното и инфраструктурно отделяне на „Централен Депозитар”, чрез придобиването на собствеността върху използваните офис помещения, в които се осъществява дейността му, ще намали и оперативния риск за борсата. Както е известно, всяко прекъсване на дейността на „Централен Депозитар” се отразява директно и на регулирания пазар, доколкото всички сделки се приключват чрез депозитарната институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още