IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът на Германия и Китай с възобновяемите източници

Бързото усвояване на възобновяеми източници е похвално – но само ако получената енергия наистина може да се ползва

21:56 | 14.10.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германия и Китай откриват по трудния начин, че преминаването към възобновяеми енергийни източници не е толкова лесно, колкото построяването на още вятърни турбини и слънчеви панели, коментира редакторът Джейми Кондлиф за MIT Technology Review.

Британският The Guardian съобщи, че изтекли документи от германската Федерална мрежова агенция, която управлява електропреносната мрежа, описват плановете ѝ да намали амбициите си за вятърна електроенергия в северната част на страната, тъй като електропреносната мрежа не може да я поеме.

Вятърните турбини стават все по-разпространени на север, като целта е да се доставя енергия на инженерни хъбове на юг. Напоследък обаче правителството трябва да плаща на доставчиците на вятърна електроенергия, за да намалят производството си, тъй като електропреносната мрежа се използва на пълен капацитет. Изтеклите документи предполагат, че в резултат на това Германия ще намали наполовина плановете си за разширяване на вятърните турбини.

Подобно нещо се случва и в Китай. Според ВВС страната е построила толкова много въглищни електроцентрали, които се пускат и спират бавно, че тя трябва да изключва вятърните си турбини за 15% от времето, защото мрежата невинаги може да поддържа и двете системи да работят едновременно.

Това не е първият път, в който възобновяемите източници на Китай се оказват по-мощни от системата. Страната увеличава инсталациите си за слънчева енергия толкова бързо, че не може да използва 50% от енергията, генерирана в някои провинции.

Това е проблем, който вероятно ще се появява отново и отново. Индия и Австралия са под все по-голям натиск за създаването на електропреносна инфраструктура, която да подкрепи възобновяемите източници.

Най-впечатляващият пример за усвояване на вятърната енергия в САЩ е Тексас. Това е възможно благодарение на гигантска преносна мрежа, която е създадена, за да пренася електричество от изолирания северозападен регион на щата към големите градове на югоизток. Тя обаче струва 7 млрд. долара – цена, която може да е твърде висока за други региони.

От всичко това следва един урок. Бързото усвояване на възобновяеми източници е похвално – но само ако се направи по такъв начин, че получената енергия наистина да може да се ползва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 8
juukkk
преди 7 години
Проблем е само защото ББ още не се е сетил че това е нова ниша за строителство... Пък и сега временно нали след като видя в огледалото Пеевски и след половия акт с 'кмето на Симитли' премина към доставки на военна техника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
doba
преди 7 години
'Проблемът на Германия и Китай с възобновяемите източници'Той е и за ел. мрежата в БГ.С близо 2Г обща мощност на 'перките' и 'соларите' е много трудно балансирането им с останалите централи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Тогава защо не се използва отдавнашната идея за комбинация между ВЕИ и големи ПАВЕЦ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
nobel
преди 7 години
Проблемът не е само за Германия или Китай. Това си е основен проблем с "възобновяемите източници". Почти през цялото време най-много енергия се получава тогава, когато най-малко ти трябва. Това е било така още по времето на ветроходните кораби. При добър вятър са били по-бързи от параходите, но се е случвало да изминават и само по 20 мили на денонощие. И обратно - при много силен вятър се е налагало да намаляват площта на платната без да са в състояние да използват цялата му мощ. Все още сме много далеч от преминаването изцяло на "възобновяеми източници", въпреки, че много би ми харесвало, ако беше възможно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
shinawatra
преди 7 години
Дет се вика - "да им имам проблемите":))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още