IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потъпкването на американската политика

Здравите демокрации разчитат на неписани правила. Какво се случва, когато един кандидат за президент обаче реши да ги пренебрегне?

10:51 | 07.11.16 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Как хората се научават да приемат това, което преди са смятали за неприемливо? През 1927 г. Фредерик Трашер публикува „естествена история“ на 1313 банди от Чикаго. Всяка една живее по свои неписани правила, които са логични за членовете на бандата, но са противни са всички останали. Същото се случва и с Доналд Тръмп и много от поддръжниците му. Правейки дадени отношения, които преди той да се появи бяха обществено табу, нормални, Тръмп нападна с бокс американската политическа култура, коментира The Economist.

Записът от преди години, в който се хвали, че опипва жените, е сам по себе си достатъчно неприятен. По-тревожното обаче е, че много поддръжници на Тръмп настояват, че поведението му е нормално. Както и заплахата му по време на втория президентски дебат да хвърли Хилари Клинтън в затвора, ако спечели. В по-крехка демокрация този вид коментари предвещават насилие след изборите. За щастие в САЩ няма да избухне бунт на 9 ноември. Но причините са свързани не толкова с правото на държавата да приложи буквата на закона, а с неписаните правила, върху която процъфтява американската демокрация. Именно тях потъпква Тръмп – и именно тях американците трябва да защитят, коментира изданието.

Ако това изглежда като преувеличение, помислете какво въведе Тръмп в политическия дискурс тази година: идеята, че мюсюлманите трябва да получат забрана да влизат в страната, че федерален съдия с мексикански родители е неспособен да ръководи дело, включващо Тръмп, че инвалидността на репортер е повод за подигравка и че трябва внимателно да се следи „мошеника“ Клинтън, за да не открадне изборите.

Даниел Патрик Мойнихан пише, че когато се случат много лоши неща наведнъж, обществата започват да приемат негативните отклонения, докато списъкът на това, което е неприемливо стане достатъчно кратък, за да бъде управляем. Когато родителите се чудят дали президентският дебат е подходящ да бъде гледан от децата им, обещанието на Тръмп да издигне стена на границата с Мексико вече не изглежда толкова шокиращо.

Този начин на правене на политика не е нов, коментира The Economist. Тръмп внася в основните тенденции известен фанатизъм и песимизъм с цел печалба, според които животът в най-богатата и най-мощна страна в началото на 21-и век няма как да стане по-лош. От тази гледна точка проблемни са не конкретни политики, а самата система, която трябва да бъде пречупена, за да реши проблемите на Америка.

Личността на Тръмп "тип риалити шоу" прави това твърдение да изглежда една идея не толкова тревожно. То създава неяснота за това колко сериозен е всъщност той и колко сериозно трябва да го възприема публиката. При всеки изблик той носи и доза правдоподно оправдание („Той си е просто Тръмп!“). При всеки сигнал, че е неспособен да ръководи държавата, някои поддръжници се придържат към една алтернативна реалност („Вярвам, че е наистина добър човек и велик бизнесмен, затова със сигурност ще наеме страхотен екип“).

Не всички на събитията на Тръмп са фанатични. Но те са готови да застанат до някои, който крещи шовинистични ругатни, носи тениска с обиди срещу Клинтън и решава, че ако това е нужно, за да бъде победена, така да бъде. Най-добрите от поддръжниците на Тръмп вярват, че, позволявайки му да изрине старата администрация във Вашингтон, ще бъде възстановен общественият живот, а не елитът и групите с интереси. Когато хората заключат, че политката е отвратителна или абсурдна, те губят вяра в нея. Това обикновено влошава нещата, продължава изданието.

Отчасти защото липсва доверие към Клинтън и не е харесвана, най-вероятният резултат през ноември е тя да стане президент, но да се изправи пред Камара на представителите – а може би и Сенат, контролирана от републиканците, продължава The Economist. Това е рецепта за ужасен, изпълнен с омраза блокаж. Ще има още повече временни спирания на работата на правителството (shutdown) и може би дори опит за импийчмънт. Това ще означава и управление с повече инструменти на изпълнителната власт и регулации, за да се заобиколи Конгреса, което ще засили широкоразпространеното усещане, че Клинтън няма демократична легитимност.

С вързани ръце и без обществена подкрепа у дома Клинтън ще има слаби позиции и извън страната. Тя ще може по трудно да поема рискове, застъпвайки се за търговията или твърдо отблъсквайки предизвикателства срещу американската власт от Китай и Русия. Ролята на Америка в света ще се свие. Чувството на безсилие и разочарованието ще се засилят.

Нужно ли е да се случи именно това, пита изданието? Веднъж започнеш ли да хвърляш кал по политиката, е трудно да спреш. Въпреки това от време на време може да забележиш и нещо по-добро. Когато Тод Акин изгуби място в Сената през 2012 г., което можеше да спечели, след като безуспешно се опита да разграничи „законното изнасилване“ от не толкова законното, републиканските кандидати и политическите консултати научиха урока си.

Страната като цяло сега трябва да се осъзнае по подобен начин. Здравата политика не е война между банди. Тя включва компромис, защото за да спечелиш в някои сфери, означава да се придвижиш напред в други. Това означава и антагонистите да продължат напред с конкретен план, защото да не правиш нищо е възможно най-лошият план. Той изисква прозрението, че противникът ти може да е почтен и принципен, без значение колко противоположни позиции имате. Кампанията за изборите пез 2016 г. нарече такива идеи глупави и безсмислени. А в резултат на това ще страдат всички американци.

Всичко за изборите в САЩ следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 4
misanthrope
преди 7 години
Колко пъти да ти обяснявам, че Тръмп много трудно може да се нарече "успешен бизнесмен" Колко пъти да ти обяснявам, че един от най-великите инвеститори - Уорън Бъфет многократно е изобличил Тръмп и е заявил твърдата си позиция против негои ти продължаваш да не проумяваш, как инвесторски сайт може да пише такива неща за Тръмп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Ти на тоя паркинг явно много набито око си придобил ...всякакви минават покрай тебе , а Стовенчо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 7 години
Шмульо, ти разлика между бизнесмен и крадец на ДДС и активи правиш ли? Не че в бизнеса без тези неща може да се мине, но никой не се изтъква с тези си качества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
"Отчасти защото липсва доверие към Клинтън и не е харесвана, най-вероятният резултат през ноември е тя да стане президент ..."Инвестор , или преводът ви куца , или логиката ви !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
"Все едно да наричаш Банев или Ганчев бизнесмени."Неее...! Бизнесмени сте ти, кухао, емзетката, жулиенчо и бегемана! хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Абе глей сега - и там като тука има една извадка партийни едноклетъчни, дет си гласуват за партията, ако ще и Бостънския удушвач да издигне. Има си и една извадка двуклетъчни, дет втората им клетка служи да започнат с сое копче се пали талавизоро. Те гласуват за тоя, дето е купил талавизията. Има и едни, дет гласуват за който си искат - тех е трудно да ги убедиш в саквото и да било, нито можеш да ги предвидиш... А разликата между Хилари и Доналд за американците не е малка - Хилари изобщо не каза, че ще променя нещо от досегашната политика на САЩ, а само ще я втвърдява и задълбочава. Доналд каза, че ще изтърбуши и обърне с хастара всичко. Остава да видим колко от американците са доволни от досегашното положение и колко искат промяна.Едно е сигурно - ако сегашната посока се запази и втвърди, войната с руснаците изглежда неизбежна! Но вероятно некой точно това иска, щот нищо друго вече не му е останало... но ако и това дочакаме, пак ще е, защото достатъчно много народ го е поискал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 7 години
Колко пъти да ти обясняваме, че не можеш да наричаш успешен бизнесмен човек който не е изгубил 960 млн долара. Е, не неговите а на инвеститорите му, но пак изгорени пари. Все едно да наричаш Банев или Ганчев бизнесмени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Аз предлагам: американците утре да си изберат Хилари, ние в неделя да си изберем цецка и... да се свършва...! хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 7
kaleksi
преди 7 години
michaelis12 съгласен съм с теб, и мисля че много хора почват да виждат каква е реалната ситуация. Затова и статутквото се е уплашило и всички пропагандни канали бълват на макс. Тъжното е че момента за обръщане на курса отдавна е минал. При всички полужения икономиката и начина на живот на целия западен свят ще се промени драстично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 8
Императорът
преди 7 години
Непонятно ми е, че ИНВЕСТИТОРСКИ САЙТ оплюва успешен бизнесмен и защитава някаква неспособна и глупава чиновница, при това полужива бабишкера - поведението ви е противоестествено... е, не само вашето. Самото убеждение, че Полуживата ще бъде по-добър вариант за бизнеса от предприемачът и строителят, е абсурдно и налудничаво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още