IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ обяви какви са средните такси на банките

Потребителите ще могат да се ориентират по-лесно кои са приемливите такси по платежни сметки за основни операции

17:42 | 14.10.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на БНБ.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Сградата на БНБ. Снимка: архив Ройтерс

Българската народна банка (БНБ) публикува средния размер на таксите, начислявани от банките на потребители по разплащателни сметки за услугите по приложение № 1 към Наредба № 3 на БНБ, във връзка с определянето на т. нар. "приемливи такси" по платежни сметки за основни операции.

От подадената от банките информация в централната банка са констатирали, че за някои от услугите кредитните институции прилагат различен подход за определяне на размера на таксите. За всяка от тези услуги БНБ изчислява среден размер на таксите за всеки от използваните подходи въз основа на информацията, подадена от банките, използващи съответния подход.

Въпросните "приемливи" такси, които следва да се въведат, трябва да са по-ниски от средния размер на таксите за платежните услуги, изчислен за предходната календарна година. Те също така трябва да са по-ниски и от най-ниския размер на таксите, които дадена банка прилага по тарифа.

За да бъде изчислен този среден размер на таксите, самите банки трябваше да предоставят на БНБ необходимата информация за това колко са таксували клиентите си през 2015 г., като срокът бе началото на октомври. След това БНБ имапе две две седмици, за да обработи въпросните данни и бе задължена до 15 октомври да ги публикува на сайта си, като с днешната публикация спази срока.

Според директивата трябва да бъде изготвен списък с не по-малко от 10 и не повече от 20 най-често използвани платежни услуги, всяка от която да се предлага поне от едно местно дружество.

Данните за средния размер на таксите, начислявани от банките за услугите, предоставяни по разплащателни сметки на потребители, различни от платежни сметки за основни операции, са изчислени на база информация към 31 август 2016 г., подадена от 24 банки и клонове на банки, извършващи дейност на територията на страната.

Три банки са уведомили БНБ, че не предоставят платежни услуги на потребители, уточняват от независимата институция, управлявана от гуверньора Димитър Радев. 

Банките трябва да започнат да прилагат т. нар. приемливи такси по платежни сметки за основни операции не по-късно от 1 февруари 2017 г. 

Когато новите изисквания влязат в сила, всяка банка ще бъде длъжна да уведоми клиента още при откриването на сметка за всяка сума, с която ще го таксува.

Банковият потребител ще получава годишно извлечение, с което ще го информират подробно какви такси за какво са му  удържани - например за теглене на пари от банкомат, за плащане на данъци, за внасяне на сума в каса или за превод.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Paysera
преди 7 години
евро преводи през paysera са 110 пъти по-изгодни. пък който иска да ги прави през банковата система...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
needle
преди 7 години
Това е то пазарната икономика, има избор, който не му харесва една банка отива в друга с по-добри условия. Както се вижда от материала се работи за повече прозрачност в тази област и са предвидени доста мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
forexboy
преди 7 години
Значи трипръстова комбинация с преобладаващ среден за балъците, пардон клиентите......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
toto 2
преди 7 години
Какво значи "средно "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още