IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's потвърди кредитния рейтинг на България със стабилна перспектива

Международната рейтингова агенция прогнозира, че фискалната консолидация в страната ще продължи и през следващата година

11:47 | 15.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Силната фискална позиция, устойчивата икономика и широкият дневен ред за реформи на България поддържат кредитния рейтинг на страната на равнище Baa2 със стабилна перспектива. Това сочи годишния доклад на рейтинговата агенция Moody’s, публикуван в петък.

Според помощник-вицепрезидента на Moody’s Марко Дзанинели, който е единият от авторите на изследването, кредитният рейтинг на страната е поддържан от дълговите показатели, които са относително благоприятни спрямо други страни с аналогичен рейтинг, както и от стабилизирането на нейната външна позиция.

От агенцията посочват още, че фискалната позиция на България е силна благодарение на високата устойчивост на сегашното равнище на съотношение на дълговете на страната и нейният брутен вътрешен продукт (БВП), както и заради ангажимента на властите за постепенно консолидиране на фискалните показатели, без да се вреди на икономическия растеж.

Moody’s прогнозира, че фискалната консолидация ще продължи през 2016 и 2017 г. Агенцията очаква бюджетният дефицит на страната да намалее до 1,3% от БВП през тази година и до 0,9% през следващата.

Съотношението дълг - БВП пък ще се повиши значително през 2016 г., преди да се стабилизира през следващата, а през 2018 г. - да намалява.

Освен това Moody’s прогнозира леко забавяне на реалния икономически растеж на България до 2,8% през 2016 и 2017 г. спрямо 3,6% през 2015 г. Почти стабилният или леко благоприятен, но по-малък от предишните прогнози, очакван икономически растеж на търговските партньори на страната от Европейския съюз вероятно ще й помогне да продължи да увеличава своя износ. Но очакванията на агенцията са, че темповете на нарастване на износа могат да са по-ниски от тези на повишаване на вноса.

Правителството на България е ускорило своята програма за структурни реформи и е постигнало напредък в области като здравеопазването, правосъдието, банковото дело, енергетиката и образованието, посочва Moody’s. Според нея това сигнализира за връщане към политическата стабилност, което ще подкрепи реалния ръст на БВП.

Moody’s очаква дългът на България да нарасне до малко над 26,5% от БВП през 2016-2017 г., а през 2018 г. да започне да намалява.

Стрес тестовете, проведени от Българската народна банка, показват силна капиталова позиция и устойчивост на шокове от хипотетични негативни макроикономически развития в банковата система, допълва агенцията. Тя очаква този резултат да възстанови доверието във финансовата система на страната. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
ок, имаме стабилност. значи боце може да си ходи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още