IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боян Дуранкев: Икономиката няма проблем, само малко е умряла

Поемането на нови дългове вече застрашава бъдещето на икономиката, смята икономистът

10:42 | 17.10.16 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската икономика е в хронични затруднения – еврофондовете са недостатъчни за необходимия растеж, чуждите инвестиции са на ниско ниво, вътрешните инвестиции също, неравенството се задълбочава. Това коментира в интервю за вестник „Труд“ икономистът и преподавател в УНСС проф. Боян Дуранкев.

Към тази картина той прибавя и хилядите икономически и социални мигранти – българските граждани, които напускат страната.

„На икономиката нищо й няма, само малко е умряла. Цената на неолибералната доктрина с безумната фанатизирана вяра в „свободните пазари“ ще се заплаща от 99% (1% са печелившите от доктринерството) от българските граждани през следващия половин век“, казва той.

Като цяло според него имаме среден икономически растеж, който нито е „изпреварващ“ световното развитие, нито е „догонващ“ другите страни в ЕС. Придружен с поемането на огромни дългове и обичайно високото ниво на корупция.

Имаме и стабилни финанси, не по-малко стабилни от „деня преди“ сгромолясването на КТБ. Но все пак малко по-стабилни от „на другия ден“, коментира Дуранкев. 

На въпрос какъв е най-правилният ход за България предвид арбитражното решение за АЕЦ „Белене“ той отговаря, че „най-правилно е първо „отговорните“ политици (от различните партии, които задвижиха неумело или прекратиха по указания отвън проекта) да си посипят публично главите с пепел“. „Това няма да се случи. След като сами сме се вкарали в капана, от който някой е прибрал сиренцето, ще се наложи да плащаме до цент“, коментира той.

По повод работата по Бюджет 2017 той казва: „Не е случайно, че Народното събрание се оттегли в дълга и „заслужена“ почивка точно преди изборите. Със сигурност бъдещият проектобюджет ще е свързан с политика от типа „затягане на коланите“.

Според икономиста поемането на нови дългове вече застрашава бъдещето на икономиката; еврофондовете ще изтъняват; външни инвестиции не се очакват като „пълноводен поток“. Бъдещото развитие ще е свързано все повече с вътрешни натрупвания, които няма откъде другаде да дойдат освен от по-високи данъци, по-умна фискална политика и по-малко корумпирани „усвоители“ на фондове.

Той коментира, че в България основните проблеми са безработицата и „произволното и несправедливо“ разпределение на богатството и доходите.

Запитан дали в България трябва да продължи облагането с плосък данък, или да се върне прогресивното облагане, той припомня, че „едрият капитал в България изисква нещо още по-радикално – „регресивен данък“, т. е. всеки да плаща по 200 лв. данъци месечно независимо от доходите“.

„Данъчната система трябва да се променя много внимателно и на етапи. От първата година на прехода и аз, и много наши и чужди икономисти, предлагаме система на прогресивно семейно подоходно облагане и необлагаем минимум. Ще им дойде времето“, смята той.

Българската нация се е деквалифицирала и е в културен колапс. Кой ще дойде да инвестира трайно, пита той в отговор на въпрос защо намаляват преките чуждестранни инвестиции.

„По принцип сме длъжни да поискаме влизане в еврозоната. Но само сметките – наши и чужди – могат да определят кога ще стане. Може да желаем да полетим, но ако нямаме крила, няма да стане“, коментира той.

По повод предстоящите избори той коментира, че един мъдър и динамичен президент може да бъде не само партньор, но и инициатор на промени в икономическата и социалната сфера, той може да предизвиква чрез обръщения референдуми по най-важни въпроси на развитието, може да връща законопроекти, да свиква консултативни съвети по различни проблеми.

„Не е вярно твърдението, че президентът е нещо като парадна фигура, която чете написани от помощниците му текстове.

По Конституция той може да отправя обръщения към народа и НС, да сключва международни договори в случаите, определени със закон, да връща и да обнародва законите“, допълва проф. Дуранкев.

„Българските граждани са се изморили да наблюдават президенти, верни до гроб на своята партия и на „първия“, които мълчат по най-важните въпроси на бъдещето, но тичат да назначават за посланици свои роднини, партийци и слуги. Народът е узрял за „радикален“ президент. Ако в изборите участваше „български Доналд Тръмп“ или „български Владимир Путин“, щеше безкомпромисно да спечели на първи тур“, смята той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 10
khao
преди 7 години
минало е покрай истината ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 15
majnata
преди 7 години
Е пък защо да не му вярвам , казва си истината човекът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 19
khao
преди 7 години
има ли още хора дето вярват на този плановик ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още