IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби Telenor с над 5 млн. лева по жалба на Макс телеком*

Вместо обещаните около 40 пъти по-високи, скоростите всъщност са били само с около 6,5 пъти по-високи от тези на 3G мрежата, твърдят от Макс

13:30 | 18.10.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Telenor</em></p>

Снимка: Telenor

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) налага глоба от над 5 млн. лева на „Теленор България” ЕАД за въвеждане в заблуждение с публично разпространени неверни сведения за характеристиките на 4G LTE мрежата на телекома, става ясно от решение на регулатора.

Антимонополната комисия е установила, че „Теленор България“ ЕАД е извършило нарушение на чл. 31 от ЗЗК и налага на компанията санкция в размер на 1% от нетните приходи от продажби на дружеството за финансовата 2015 г., равняваща се на над 5,2 млн. лв. 

Продължителността на извършеното нарушение е около 10 месеца (26 ноември 2015 г. – до настоящия момент), тъй като и до момента има заблуждаващи публикации на сайта на „Теленор България“ ЕАД за скоростите в неговата 4G LTE мрежа. 

Производството е образувано през април 2016 г. по жалба на мобилния телекомуникационен оператор Макс, който посочва, че е претърпял реални вреди от недобросъвестното поведение на Telenor.

Възможността за заблуда на настоящите и потенциални клиенти на „Теленор България“ ЕАД относно скоростта на пренос на данни чрез 4G LTE мрежата е напълно реална. Твърдението за около 40 пъти по-бърз ъплоуд (качване) в началото на кампанията е съществено преувеличено, като реално достижимата максимална скорост на ъплоуд, след възникване на нормативното задължение за публикуването ѝ, се оказва само около 6.5 пъти по-висока от тази на 3G мрежата на Telenor, посочва се в решението на КЗК. 

По повод събитието за представяне на 4G мрежата на Telenor в решението на КЗК пише още: „на пресконференцията представителите на Telenor твърдят, че максималната скорост на качване е 75 Mbps, което далеч надминава максимално посочената от тях стойност след 30 април, а именно 38 Mbps. Това съществено преувеличение на данните е от естество да повлияе на потребителските нагласи до степен, в която да има значително преориентиране на клиенти към мрежата на Telenor за периода – ноември 2015 – април 2016 г.“

„При пускането на 4G LTE мрежата си Telenor въведе в заблуждение потребителите и по този начин може да окаже въздействие върху икономическото им поведение при избора на мобилен интернет“, коментира изпълнителният директор на Макс Нейчо Величков в съобщение до медиите.

На пресконференция на 29 юни 2015 г. изпълнителният директор на Telenor Стайн-Ерик Велан и неговият екип заявяват, че Telenor е приключила "предсрочно мащабния проект за обновяване и подобряване на мрежата си и сега разполага с инфраструктура за предлагане на услуги от четвърто поколение". Проектът е представен като част от дългосрочните инвестиционни планове на Telenor за обновяване на мрежата си с цел предлагане на най – добрите услуги за мобилен интернет в България. Тогава е заявено, че Telenor предлага максимално достижима скорост чрез 3G технологията HSPA+, от 42 Mbps в голяма част от страната и скорости  до 21 Mbps в останалите райони.

По време на пресконференцията през месец юни 2015 г. Велан заявява, че “Telenor вече притежава мрежата, която ще позволи на компанията да продължи да развива иновативни телекомуникационни решения, включително и LTE-базирани продукти и услуги…". По време на същата пресконференция главният технически директор на компанията Владимир Радойчич е заявил, че проектът е започнал през 2014 година и е включвал пълна подмяна и на 2G и 3G мрежата на компанията. 

На 30 юни 2015 г. изпълнителният директор на Telenor Стайн-Ерик Велан е потвърдил информацията в интервю пред вестник "Стандарт". Тогава той е заявил, че се надява, че процесът по пускане на честотите за 4G мрежата "ще бъде приключен в края на третото или началото на четвъртото тримесечие на тази година (2015)…за мрежата от 1800 мегахерца, което е най-добрата честота за предоставяне на LTE."

Ответното дружество „Теленор България” ЕАД счита, че изложените в искането твърдения са неоснователни, необосновани и недоказани и моли КЗК, след като се запознае с аргументите и представената информация, да постанови решение, с което да установи, че от страна на „Теленор България“ ЕАД не е извършено нарушение на глава VII от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), в частност чл. 29, чл. 31 и чл. 32 във вр. с чл. 33 от ЗЗК при предоставянето на електронни съобщителни услуги чрез 4G мрежа по стандарт LTE.

От „Теленор България” посочват, че във всички свои публикации (в т.ч. рекламна кампания, прессъобщения и интервюта) Telenor нито твърди неверни данни (т.е. обстоятелства, които не съществуват в обективната действителност), нито изопачава факти (т.е. преиначаване, видоизменяне, неточно интерпретиране и т.н.) по отношение на съществени характеристики на предлаганите услуги.

Доколкото твърдението в искането на Макс Телеком за въвеждане в заблуждение на потребителите се отнася до изявленията за максимално достижима скорост от 75 Mbps при ползване на услугата пренос на данни през 4G LTE мрежата на Telenor, следва да се има предвид, че в нито един от рекламните материали не се посочва скоростта на ползване на услугите на трафик на данни, а единствено, че 4G LTE мрежата предоставя по-бързо и по-качествено ползване на услугата трафик на данни, посочват в становището си от „Теленор България” ЕАД.

Дружеството счита, че използваният от него метод на информиране на потребителите е изготвен в тяхна полза.

Telenor посочва като общоизвестно обстоятелството, че никой мобилен оператор на пазара не предлага и гарантира постоянното и неизменно постигане на минимална, средна или максимална скорост на мобилен пренос данни, нито има подобно изискване, произтичащо от нормативен акт или приложим стандарт.

Според Telenor изводът на Макс Телеком за невярност на твърдението на Telenor, че „услугите, които Telenor предоставя през 4G/LTE мрежата, са по- качествени, по-бързи в сравнение с 3G“, също е необоснован, тъй като действително мрежата от последното, т.нар. четвърто поколение, предоставя много по-добро качество на услугите по пренос на данни.

Ответното дружество счита, че не е извършено нарушение и на чл. 32 във вр. с чл. 33 от ЗЗК, тъй като нито един от елементите на нарушението по чл. 32 не е налице. Според Telenor в нито едно негово рекламно съобщение (в т.ч. рекламни клипове, радиосъобщения, брошури, интернет банери, билбордове и т.н.) не се споменава конкретна максимална скорост, постижима чрез използването на 4G/LTE мрежа. 

По-късно днес от Теленор разпространиха и официалната си позиция, в която определиха решението на КЗК като "разочароващо". 

Компанията категорично не е съгласна със заключенията на Комисията и с наложената санкция. Следва да се отбележи, че Комисията констатира в решението си, че е изследвала цялата рекламна кампания на Теленор във връзка със 4G мрежата на компанията и я намира за напълно съответстваща на закона, се изтъква в съобщението.

В момента Теленор разглежда подробно решението на КЗК и ще коментира допълнително, след като приключи с този преглед.

*Новината е допълнена с позицията на Теленор в 17:45 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Stoyancho12
преди 7 години
Само, че в Теленор се плащат заплатите на време, а в Макс не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
mrynmryn
преди 7 години
Явно само аз съм доволен от тях, нито една надписана сметка за 13 години. Докато доста мой познати имаха проблем с мтел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
Jorkata
преди 7 години
И повече е трябвало да ги одрусат - Теленор са най-големите наглеци и мошеници на БГ телеком пазара в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
melon
преди 7 години
Предизборно е естествено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
RealUser
преди 7 години
Само да не е предизборно само, че бая са се активизирали нещо гледам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Браво!Теленор по арогантност и алчност започна да се държи точно както Мтел навремето.Някои от хората на ръководни постове от които зависи политиката към клиентите им се държат като га.д.ни алчни кърлежи.Тъкмо чакам да приключи една сага с тяхна група и мислех да отварям тема в рубриката "Коментари" за га.ди.ни.те в Теленор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още