IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животновъди ще получат близо 62 млн. лева по схеми за преходна национална помощ

Субсидиите ще бъдат изплатени до края на тази година

16:24 | 18.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Животновъдите ще получат близо 62 млн. лева по схемите за преходна национална помощ за 2016 година, реши Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

61,7 млн. лв. са предвидени за изплащане на първия транш по схемата за Преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството и за изплащане на пълния размер по схемата за Преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството. 

Субсидиите ще бъдат изплатени на земеделските стопани до края на тази календарна година.

Разликата от 20,7 млн. лева до допустимия бюджет по преходната национална помощ за 2016 г. ще бъде изплатена през първите два месеца на 2017 г. Предстои министърът на земеделието да одобри ставките за единица животно.

ДФЗ припомня, че преходна национална помощ се отпуска само за секторите, за които през 2013 г. са предоставяни национални доплащания. Максималният бюджет представлява намаляваща сума от одобреното тогава от ЕК подпомагане.

През 2016 г. финансовият пакет за всяка от схемите може да достигне максимум 70% от пакета на съответната схема за  2013 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
Само Ви моля да обърнете внимание, че това са помощи само за преживни животни, а не изобщо за животни, както сте написали, много по-правилно би било да сроменете, че "Преживното животновъдство ще получе субсидии...". Правя вметката, защото в България се обича да се спекулира с дадените субсидии, но не се споменава, че те реално са за определени сектори като най-големи получатели са зърнопроизводство и прежино животновъдство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още