IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плаващите соларни панели предопределят бляскаво бъдеще за зелената енергия

Слънцето може да се превърне в най-големия енергоизточник до 2050 г.

12:16 | 20.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Слънцето може да се превърне в най-големия енергоизточник до 2050 г., смятат експертите от Межданародната агенция по енергетика (IEA), пише CNBC.

Във Великобритания апетитът към електроенергията, генерирана от слънцето, расте все по-осезаемо. „Великобритания се намира по средата на нещо, което би могло да се нарече енергийна революция “, заявява пред медията членът на опозиционната лейбъристка партия Алан Уайтхед.

„Соларната електроенергия се превръща в ключова за британската енергетика“, добавя депутатът. „Развитието й e много по-динамично от това, което се очакваше, и сега тя оказва голямо влияние върху енергийните системи“.

В страната е разположена най-голямата плаваща соларна централа в Европа. Тя се намира в Южна Англия и е инсталирана от Lightsource Renewable Energy. Съоръжението е предвидено да генерира 5,8 млн. киловатчаса през своята първа година на експлоатация.

Коментирайки ползите на соларната електроенергия, Ник Бойли, основателят и изпълнителен директор на Lightsource Renewable Energy, изразява мнение, че този бизнес за първи път е в толкова добра позиция.

Бойли обяснява, че предвидимата природа на соларната електроенергия означава също така и предвидими потоци от приходи, което я превръща в атрактивно поле за инвестиции.

Според Lightsource Renewable Energy плаващите соларни панели имат много предимства. "Един от най-големите им плюсове е, че има много водни пространства, дори и в големи градове като Лондон, където въпросните панели биха могли да бъдат разположени", смята Лив Хардър от същата компания.

„През последните години взе да става все по-доходоносно да се правят проекти с подобни панели“, добавя Хардър. „За последните 5 г. цената на обикновените панели поевтиня цели 9 пъти, а тази на плаващите също върви надолу“, допълва той.

В САЩ генерирането на соларна енергия също се развива добре. В началото на тази година беше оповестено, че през 2015 г. производителите на слънчева енергия са добавили към капацитета си 7 286 мегавата, според информация на GTM Research и Solar Energy Industries Association.

Въпросните данни показват нарастване на капацитета на фотоволтаичните инсталации в размер на повече от 1 000 мегавата в сравнение с 2014 г. 

Данните показват и че за първи път новоизградените системи за производство на енергия от слънцето през 2015 г. са повече от тези за енергия, произведена от газ. Почти 30% от новите съоръжения са за слънчева енергия.

Във Великобритания Алън Уайтхед също е уверен в перспективите пред соларната електроенергия. „Нейното бъдеще е невероятно бляскаво“, смята той. „Това е една технология със стратегическо значение“, заключава Уайтхед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
vstoykov
преди 7 години
В морето няма да се цапат - там по-рядко се наблюдават прашни бури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още