IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка завиши очакванията си за цената на петрола през 2017 г.

Цените на енергийните ресурси ще се повишат с 25% през следващата година, прогнозира институцията

22:17 | 20.10.16 г. 2
Световната банка завиши очакванията си за цената на петрола през 2017 г.

През 2017 година средната цена на петрола ще бъде 55 долара за барел, сочи обновена прогноза на Световната банка. Институцията очакваше цена от 53 долара за борел, но промени прогнозата си след сигналите, че ОПЕК планира да ограничи добива на петрол.

През 2016 година средната цена на петрола ще бъде около 43 долара за барел, е записано още в доклада.

Цените на енергийните ресурси - петрол, газ и въглища, ще се повишат с 25% през следващата година, очаква Банката. През юли прогнозата беше за повишение на енергийните цени, но в по-тесни граници.

"Все пак има значителна несигурност около перспективите, като очакваме подробностите и изпълнението на договора на ОПЕК, който, ако бъде изпълнен, несъмнено ще се отрази на петролните пазари", е записано още в прогнозата.

По време на среща на картела в Алжир на 28 септември беше коментирано, че добивът може да бъде замразен до 32,5 - 33 млн. барела на ден. Окончателно решение обаче ще бъде взето по време на заседанието на ОПЕК във Виена, насрочено за 30 ноември.

Ръст на цените се очаква за повечето суровини, допълват още от банката. Причината е в повишаването на търсенето, което обаче ще бъде съпроводено от ограничаване на доставките.

Металите например ще поскъпнат с около 4%. Ревизията е в рамките на 0,5% нагоре спрямо юлската прогноза. Най-голямо е очакваното поскъпване на цинка - от 20%, докато цената на златото ще падне леко до 1 219 долара за трой унция през 2017 година. Банката очаква ръст на лихвите и по-малка нужда от "убежища" за активите на инвеститорите, което ще се отрази и върху цената на златото. 

Световната банка прогнозира и 1,4% ръст на цените на селскостопанските стоки през 2017 година.

Движението на цената на петрола можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
Grosss
преди 7 години
Щом суровините се качат,доларът ще се сгромоляса.Май наближава моментада се излиза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 7 години
"...През следващата година цените на енергийните ресурси - петрол, газ и въглища, ще се повишат с 25% през следващата година..."Конгетиално!Чукча не читатель...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още