IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дисбалансите на българския пазар на труда още не намират решение

Инвеститорите губят интерес към България, не се въвеждат нови технологии, смята Мика Зайкова

11:13 | 21.10.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Проблемите с образователната реформа, демографската криза, ниското заплащане, "изтичането" на кадри в чужбина са основните причини за дисбалансите на българския пазар на труда. Това коментираха Надя Василева, експерт по подбор на човешките ресурси, и финансистът Мика Зайкова в предаването "България сутрин" на телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите на Мика Зайкова проблемът с недостига на работна ръка е много по-голям, отколкото изглежда, и е налице тотален дисбаланс на българския пазар на труда. Причините за липсата на кадри са, че няма никаква връзка между образованието и пазара на труда, а второто - че България продължава да бъде най-бедната страна, което кара младежите да предпочитат външния, а не нашия трудов пазар.

Надя Василева изтъкна демографската криза, като посочи, че България е една от страните с най-застаряващо население. "Топим се с по 6 човека на час. Очевидно е, че няма хора, че младежите, които чакат да влязат на трудовия пазар, не са чак толкова много, за да могат да покрият тези, които ще излязат от него. Затова трябва да има глобално, не само национално, разглеждане на този проблем", смята Василева.

Тяподчерта, че трябва да се гледа многопластово на проблема. Според нея трябва да се работи за задържане не само на младите, но и на възрастните хора на трудовия пазар. 

Василева се позова на последното проучване, което посочва най-търсените професии за тази година. Сред тях са квалифицирани работници, общи работници, оператори на машини, както и такива в сферата на ресторантьорство и хотелиерство. "Това са основните групи от професии, където се търсят много хора и те не могат да бъдат намерени на едно географско място", обясни тя.

Зайкова от своя страна обърна внимание на структурната безработица, като каза, че е показателен изводът от проучването на Manpower - през 2015 г= на първата позиция от търсените специалисти са били IT, сега те са на десета. Kа първа позиция mcu излизат хора с по-ниско образование.

„Бизнесът на 21 век бяга от България. Инвеститорите губят интерес, не се въвеждат нови технологии", подчерта Зайкова.

"Най-важният проблем е какво се случва в образованието на България, защото оттам се генерират кадрите. Нашите младежи предпочитат кариерно развитие, а тук нямат условия за такова", допълни Зайкова. Според нея няма воля за случването на реформите в образованието.

Целия разговор може да видите във видеото

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
stat counter
преди 7 години
Мда, нормално като купчина експерти включително в министерствата се информират по отчетите на бюрата по труда и по вестник Работническо Дело. Истината е че нито работниците в индустията нито общите работници ще доведат до подем икономиката. Индустриалните предприятия не инвестират в образование и развитие. Те инвестират в тухли и метал. Машините са изцяло внос, а генерираните средства се изнасят преди облагане. С 2 думи пожелавам им успех в конкуренцията в китайските металурзи...На другия полюс са средните фирми работещи за новата икономика. Инвестират в образование и квалификация, развиват технологии, продукти и работят на други пазари (което си е износ). Само че отговорните представители на властта още не са измислили как да им вземат някой подкуп и гледат да не ги забелязват. Тук ще се съглася с misanthrope дано поне средното образУвание да е на ниво, че да имат децата избор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Топи се бе, нали за това си дошъл!Ами как няма да се топим бе, като премиера е Би Ейч (по Радан Кънев), прокурора е Цаца Тум Цаца Там, финансов министър е черешар, президента е търнокоп, а следващия ще е Пищов, в КАТ поздравът е " И кво праим са?", и така нататък? Кой млад ще задържите, като аз вече съжалявам, че не се махнах от тук на младини и не зная дали няма да го направя на стари години? Как ще задържат сина ми, като съм му казал.. мисли сине, кандидатствай в чужбина, влез в тамошен университет, и не поглеждай назад! Тука НЯМА да стане по-добре! Някога аз си мислех, че ще стане и направих грешка, голяма грешка, ти не я повтаряй! Р. Овч. беше прав и аз вече разбрах, че ще си останем бедни, но не само.. също ще си останем прости, нагли, с найп-високата корупция, със съдебна система и МВР в които работят престъпниците. За добрия, честния, нормалния човек живот няма и няма да има, той ще е само обект на подигравка! За това заминавай и не поглеждай назад! А вие го задръжте, успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още