IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов "Lucky Strike" за 47 млрд. долара в цигарения бранш

Британската компания BAT иска да купи останалите 58% от производителя на Camel Reynolds American

12:21 | 21.10.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

British American Tobacco (ВАТ) обяви, че е отправила непоискана оферта за придобиване на стойност 47 млрд. долара за останалия почти 58% дял в американския си конкурент Reynolds American, който все още не е нейна собственост. Ходът би заздравил дългите трансатлантически отношения между двата гиганта в цигарената индустрия и би създал най-голямата вписана компания за тютюневи изделия по нетни продажби, коментира Wall Street Journal.

ВАТ вече притежава 42,2% от Reynolds и предлага кеш и акции на BAT на цена от 56,50 долара на акция за останалата част от компанията, което е с около 20% надценка от цената, на която затвориха акциите на Reynolds в четвъртък. ВАТ заяви, че преди да представи офертата си директно пред борда на Reynolds, компанията не е водила предишни разговори с мениджърския екип.

Сделката би оценила Reynolds на 81,3 млрд. долара. 

Ходът идва след вълна от консолидация в индустрията. Докато двата световни тютюневи гиганти все още са затруднени от години на висящи съдебни дела и пасиви, индустрията се радва на стабилна възвръщаемост и печалба.

Миналата година Reynolds завърши придобиването на Lorillard за 25 млрд. долара след едногодишна проверка от регулаторите. Сделката опълнително консолидира американската цигарена индустрия, като Reynolds трябваше да продаде марките си цигари Kool, Salem и Winston, както и Maverick на Lorilland, на Imperial Tobacco Group за 7,1 млрд. долара.

Най-продаваната марка на Reynolds e Camel. Сред по-известните брандове на BAT са Lucky Strike, Pall Mall и Dunhill.

Акциите на ВАТ стартираха с ръст от 2,3% в петък сутринта.

По-рано тази година изпълнителните директори на ВАТ, в отговор на спекулациите, че компанията може би се оглежда за сделка, заявиха, че не предвижат голяма консолидация на индустрията в краткосрочен до дългосрочен план.

Ако акционерите на Reynolds приемат сделката, те ще получат по 24,13 долра в кеш и по 0,5502 акции на BAT, струващи по 32,37 долара, за всяка тяхна акция в Reynolds.

Отделно от това ВАТ заяви, че средата на търговия на няколко ключови пазара остава предизвикателна, като валутните курсове продължават да удрят разходите за продажби на ниво трансакция.

Компанията отчете ръст на приходите от 8,1% за деветте месеца до края на септември при постоянни обменни курсове, или 6,2% на органична база.

Обемът на цигарите е нараснал с 2,2%, или 0,9% на органична база, през 9-месечния период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Smoker123
преди 3 години
Продава ли се още Lucky Strike ЦЕРВЕН ? ЗАщо го няма по магазините ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
stat counter
преди 7 години
Поправка Winston е на JTI;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 7 години
Нещо май... се разчупвате по заглавията, а... 2 минути се дзверих...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още