IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Африка трябва да се приспособи към ниските цени на суровините

Според фонда приложените реформи в страните производителки на суровини са били „неадекватни и непълни“

15:21 | 25.10.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Африканските страни износителки на суровини може да понесат неконтролирани удари по своите икономики, ако не се адаптират към ниските цени, предупреждава Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Bloomberg.

„Някои правителства в Субсахарска Африка прекалено бавно приемат факта, че цените на петрола и други суровини вероятно ще останат ниски“, казва Абебе Аемро Селаси, директор на звеното за Африка в МВФ.

По думите му тези държави трябва да позволят на валутите си да се приспособят към ниското търсене и същевременно да консолидират бюджета си. Това може да се случи чрез реформи за подобряване на конкурентоспособността и смекчаване на последиците върху най-бедните.

„Алтернативата е още по-хаотичен процес по приспособяване, когато в някакъв момент просто свършват чуждестранните валутни резерви и когато няма пространство за фискални мерки“, заявява Селаси. „Това са много трудни политически решения и ние не си правим илюзии, че прилагането им ще бъде лесно“, допълва той.

Пострадали от срива в цените на суровините, икономиките на държавите в Субсахарска Африка се очаква да се разширят с 1,4% тази година, което би бил най-бавният темп на растеж от над 20 години. Нигерия, една от най-големите държави производителки на петрол, вероятно ще отчете първото свиване на икономиката си от 25 години насам.

В Южна Африка прогнозите са за нулев растеж, а държавите там са най-големите производители на злато, хром и въглища на континента.

МВФ очаква ръстът в региона да се ускори през следващата година до малко под 3 на сто, но само ако властите в най-големите икономики предприемат мерки за коригиране на дисбалансите и понижат несигурността.

Според Фонда ситуацията на континента включва на практика две Африки, като 23-те държави износителки на суровини са положени на сериозен натиск, а останалите 22 записват добър растеж.

Селаси посочва, че приложените реформи в страните производителки на суровини са били „неадекватни и непълни“. МВФ се опасява, че икономическите щети от срива на суровините стават толкова вкоренени, че подкопават шансовете за силно краткосрочно възстановяване.

Замбия, която е вторият по големина производител на мед в Африка, очаква постигане на споразумение за помощна програма с МВФ до март. Кот Д'Ивоар, който е най-големият производител на какао в света, постигна предварителна сделка за кредитна линия от 674 млн. долара.

Нигерия и Ангола обаче отказват да вземат средства назаем от фонда. Вместо това Нигерия се обърна към Световната банка и към Китай за финансиране, а Ангола неотдавна излезе от преговорите за кредитиране с МВФ. Селаси заявява, че МВФ не обсъжда предоставяне на кредити с нито една от двете държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 7 години
хахаха, предимно за нея е статията :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
BobyB
преди 7 години
А за една африканска държава североизточно от нас отнася ли се? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още