IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2015 г. са монтирани по 2 нови вятърни турбини на час в Китай

За първи път ВЕИ изместват въглищата като най-голям източник на инсталиран енергиен капацитет

15:33 | 25.10.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Глобалният ръст на енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) надвишава очакванията на експертите. Само в Китай през 2015 г. са се монтирали по две вятърни турбини на час, а в глобален аспект всеки ден са се добавяли по половин милион слънчеви колектори, става ясно от редовния доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитиран от DPA.

Агенцията увеличава прогнозата си за дела на "зелената" енергия  до 2021 г. Институцията вече очаква делът на енергията от ВЕИ  в света да нарасне до 28% от общата енергия до 2021 от 23%, генерирани през 2015 г.

Ръстът на енергията от ВЕИ се задвижва от подобрените политически промени в страни като САЩ, Китай и Мексико, както и от резкия спад на разходите, посочва агенцията в доклада си.

Глобалният капацитет на електроенергията от възобновяеми източници се очаква да се увеличи до 42 процента, или 825 гигавата (GW), до 2021 г. пояснва МАЕ. Това представлява ръст от 13% спрямо прогнозата от миналата година.

Според агенцията 2015 г. е била рекордна за сектора. За първи път половината от инсталирания електрически капацитет е на базата на възобновяеми източници, преди всичко от вятърна и слънчева енергия. За първи път ВЕИ са изместили въглищата като най-голям източник на инсталиран енергиен капацитет. През 2015 г. са били добавени 153 гигаватчаса капацитет от възобновяеми източници, като 40% от тях са в Китай.

Особено в Азия не само изменението на климата насърчава пазара, но и желанието за по-чист въздух и за повече различни енергийни източници, казва се в доклада. Ръстът се дължи на политически ангажименти, например като тези, поети на срещата за климата от миналата година в Париж, както и на значително по-ниските разходи. 

„Ние сме свидетели на трансформация на световните енергийни пазари, водена от възобновяемите източници на енергия", казва изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. „По отношение на растежа центърът на тежестта се измества към развиващите се пазари", допълва той.

В областта на отоплението и на транспорта обаче все още има какво да се желае, а за много от по-бедните страни разходите за инсталации все още са твърде високи, поясняват от МАЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Ето това вече е истински преход към ВЕИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
За толкова пари , толкова музика ...ти какво искаш , специализираните коментари или научни статии струват !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Pyramid
преди 7 години
Много неща може да са верни в тази статия но, този дето я е писал, не знае още поне толкова:"Капацитет на енергия", енергия, измерена в гигавати няма в системата измервателни единици, електрическият капацитет се измерва във фаради, а не в гигаватчасове /което пък е мярка за енергия/, в гигавати се измерва мощност и т.н. Изобщо, ширпотребска статия, предназначена да ошашави някого и/или и/ да манипулира другиго. Отделно, никой не спомена, че става дум за НОВОИНСТАЛИРАНИТЕ /напр.за една година/ мощности а не изобщо за инсталираните. Ама на кого му пука, нали има едни напълнени редове?Накратко, мазало. Инвесторе, наемете си ГРАМОТЕН РЕДАКТОР! НЕ СЕ ИЗЛАГАЙТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още