IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България оглави класация по привлекателност за автомобилната индустрия

Основно предимство на страната са ниските разходи за труд, а сред недостатъците е липсата на достатъчно квалифицирана работна сила

18:03 | 25.10.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

България заема челната позиция измежду избрани 10 европейски държави по критерий привлекателност за автомобилната индустрия. Това показва проучването на Colliers International и Automotive Cluster Bulgaria, проведено през втората половина на 2016 г. сред представители на съответната индустрия в страната.

В класацията, създадена за целите на проучването, освен България, участват и Румъния, Унгария, Полша, Чехия, Испания, Обединеното Кралство, Италия, Франция и Германия. Страните са подредени спрямо индекс, състоящ се от претеглените позиции на всяка държава от списъка.

Теглата на отделните фактори са определени на база отговорите на участниците в проучването в частта „Причини за избор на България“.Те се умножават по съответната позиция на държавата по отношение на дадения фактор, като се има предвид, че не всеки разход е отразен в проучването.

Подреждането зависи изцяло от изследваните разходи. Колкото по-малък е индексът, толкова по-добри условия предоставя съответната страна.

Според доклада в България са налице около 100 големи компании, които произвеждат компоненти за почти всеки бранд от международната автомобилна индустрия. По-голямата част от тях са първо, второ и трето ниво доставчици, като в страната има един производител със завод за сглобяване.

Компаниите за развойна дейност са фокусирани върху подобряването на автоматизацията при производство, както и върху проектирането на съвременни електронни системи. Разположени са във всички региони на България, като Южна България регистрира по-голяма активност.

Карта на автомобилната индустрия в България 2016-2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Малко за Монтюпе Русе и за келепира на хората дето бачкат там , искаш ли да ти разкажа ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
rebel8
преди 7 години
Така се почва. проблемът при нас е. че почването се забави 20-30 години поради страшно много причини. Номерът е покрай тия производства да се задържат и малко по-квалифицирани хора в страната, както и да се заформят бизнеси, които да имат нещо собствено и да не разчитат само на това, че сме мизерници. Ако това не стане и се конкурираме само с разни други мизерници, такива ще си и останем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
freegan
преди 7 години
Няма да останеш доволен от отговора на хората. За 500лв на месец блъскат като в "Светлините а града". Естествено има голямо текучество и постоянен недостиг на кадри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Имали показател за ниски разходи на труд - първи сме в такава класация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 5
bgMan
преди 7 години
*** лично в предприятията дето се отвориха в този бранш и питай хората дето работят там какъв е келепирът на България от цялата тази работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 21
ing5rov
преди 7 години
Дреме ми за келепира ти...разрешение ли да ти искам за всяко мнение?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 2
грифин
преди 7 години
И колко мислиш е смислена забележката ти??!И какъв ни е келепира от това да си на всяко гърне дупе??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 21
ing5rov
преди 7 години
И какъв е келепирът на България, че е оглавила тая безсмислена класация ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още