IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрашен ли е германският износ?

Ако ръстът на възнагражденията продължи да расте с по-бързи темпове от производителността на труда, конкурентоспособността на германската икономика е заплашена

12:50 | 01.11.16 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>източник: Ройтерс</em></p>

източник: Ройтерс

Добри перспективи пред пенсионерите и служителите в Германия: и догодина заплатите, надниците и пенсиите ще се покачват, предричат водещи институти за икономически изследвания в есенните си доклади. Ситуацията на пазара на труда остава изключително добра. През септември равнището на безработица достигна най-ниските си стойности от март 1991 г. 

Но под тази лъскава фасада се крият редица опасности. Така например възнагражденията и производителността се раздалечават все повече – това е една тенденция, която досега остава все пак на положителна територия, но в дългосрочен аспект би причинила неприятни последици.

"Досега индустрията се справяше добре с факта, че имаме растящи разходи за възнаграждения, тоест - производителността на труда расте с по-бавни темпове от възнагражденията“, твърди Кристоф Шрьодер, експерт по въпросите на пазара на труда и данъците в базирания в Кьолн Институт на германската икономика (IW) в интервю за Deutsche Welle.

Ниската цена на ресурсите в комбинация с ниската стойност на еврото, които понижиха стойността на германските стоки в чужбина, досега са успели да неутрализират вредния ефект от оскъпената цена на труда. „Когато обаче тази благоприятна фаза премине, ни грози опасност да загубим конкурентоспособност и съответно работни места“, смята Шрьодер.

Дори и глобалният инвестиционен бум е към края си. Развиващите се страни, например, купуваха инвестиционни стоки, като машини и инсталации с дълъг срок на експлоатация, в големи количества от германските производители благодарение на сравнително ниската им цена. Ако Германия не бе част от еврозоната обаче, нейната местна валута би била с по-висока стойност и съответно експортните стоки биха били по-скъпи.

Експертът Кристоф Шрьодер е изследвал зависимостта между промяната в стойностите на износа и растежа на разходите за труд на много държави. Той е сигурен, че една страна, чиито разходи за труд се развиват по-зле, отколкото в други държави, по правило губи пазарен дял. Шрьодер смята, че в последните години въпросният показател на германската икономика определено се е влошил.

Специалистът се позовава на т. нар. „представяне на експорта“ (Export performance) - термин, създаден от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). При този термин за всички "страни цели", в които се изнасят продукти, най-напред се изчисляват поотделно пазарните дялове на страната износител.

Показателите на отделните държави след това се комбинират с константните си тежести. Растящи (претеглени) пазарни дялове означат растеж на експортното представяне.

По този начин се елиминират структурните ефекти, които могат да се породят от факта, че дадена държава изнася особено много в дадена страна цел, чиято икономика расте динамично, като например Китай. В такъв случай износителят би могъл да загуби пазарен дял там и в други държави, но въпреки това неговите (непретеглени) пазарни дялове да растат. Същевременно представянето на експорта ще се понижава.

ОИСР прогнозира спад на германското експортно представяне с 1,6 % за 2016 г. Това би бил най-големият спад на този показател в еврозоната след Гърция. Прогнозата за 2017 г. на същата организация за Германия е, че този параметър ще продължи да върви надолу. За останалите страни от еврозоната, с изключение на Финландия и Естония, този показател ще се движи нагоре. 

Шрьодер вижда тясна зависимост между лошото представяне на експорта и сериозния ръст на заплащанията, който не се дължи на покачването на производителността. По-високите надници имат своята роля и върху държавните икономики, тъй като потребителското доверие расте, а това пък води до засилване на икономическия растеж. „Когато обаче бъде мината границата, се стига до загуба на работни места и по-точно тогава, когато човек не може повече да си позволи разходите, които прави, с това, което е заработил. Това в края на краищата има много по-силен ефект върху потреблението, отколкото по-високите възнаграждения", предупреждава Шрьодер.

Той призовава за по-голяма осъзнатост към цените и за недопускане на ръст на възнагражденията над този на производителността. 

По думите му Германия трябва да продължава да залага на инвестиции, за да може да бъде технологично напреднала. 

„Политиците може да помогнат, например чрез насърчаване на мерките за развойна дейност и изследвания, или чрез подобрения в инфраструктурата, които допринасят за производство с по-ниски разходи". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още