IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Groupon придобива конкурента си LivingSocial

Размерът на сделката обаче не бе обявен

10:51 | 27.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американската компания за групово интернет пазаруване Groupon е договорила придобиването на стария си конкурент LivingSocial в ожесточена битка между компаниите, предлагащи ежедневни промоционални сделки на потребителите, съобщава Bloomberg.

Размерът на сделката не бе обявен, като Groupon единствено съобщи, че той не е съществен. Очаква се трансакцията да приключи през следващия месец, съобщи Groupon в изявление от сряда. Подкрепената от Amazon.com LivingSocial намали с повече от 50% работната си сила през март, след като представянето ѝ се влошава след стремителните дни от 2011 г., когато бе оценена на 6 млрд. долара в кръг от финансиране.

Придобиването не впечатли инвеститорите в Groupon и акциите на компанията поевтиняха с 11% в разширената търговия, въпреки че финансовият ѝ отчет бе в съответствие с оценките на анализаторите и представи по-оптимистична прогноза за останалата част от годината.

Докато Groupon се отдалечава от корените си – ежедневно предлагане на изгодни сделки, превръщайки се по-скоро в онлайн място за пазаруване, LivingSocial избра стратегия, която включва отстъпки при ползването на кредитни карти в ресторанти. Придобиването е добър ход, тъй като ще разшири клиентската база на Groupon и тъй като LivingSocial предоставя сделки и за местния бизнес, заяви главният изпълнителен директор на Groupon Рич Уилямс.

„Не можеше да бъде по-точно в целта“, каза Уилямс в телефонно интервю. Главният изпълнителен директор стартира сериозно преструктуриране в Groupon, което включва съкращаване на работни места и излизане от много страни по света. През 2017 г. ще продължи и продажбата на активи.

Amazon инвестира 175 млн. долара в LivingSocial през 2010 г., след което се наложи да отпише 169 млн. долара през третото тримесечие на 2012 г. заради понижаващата се стойност на компанията, след като потребители и търговци на дребно изгубиха ентусиазма си около интернет купоните за пазаруване.

Самият Groupon изгуби голяма част от блясъка си от старта си, след като се оказа, че е трудно сделките, изпращани по електронната поща, да бъдат превърнати в мащабен бизнес. Оценена на 16,7 млрд. долара, когато стана публична през 2011 г., базираната в Чикаго компания имаше пазарна капитализация от 3,02 млрд. долара при затварянето на пазара в сряда.

Groupon отчете загуба от 1 цент на акция за третото тримесечие, без еднократните ефекти, което е в съответствие с оценките на анализаторите, анкетирани от Bloomberg. Продажбите са нараснали с 1% до 720,5 млн. долара, което е над средната прогноза за 709,1 млн. долара.

Продажбите ще достигнат поне 3,08 млрд. долара тази година, като коригираната печалба преди лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията ще бъде поне 150 млн. долара, каза Groupon, повишавайки и двете прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още