IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пол Фишер: Климатичните промени могат да предизвикат следващата финансова криза

Бизнесът трябва да се подготви за по-големи регулации заради глобалното затопляне, смята бившият заместник-управител на британския банков регулатор

13:20 | 27.10.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Климатичните промени могат да предизвикат следващата световна финансова криза, смята Пол Фишер, който тази година се пенсионира от поста заместник-управител на британския банков регулатор Prudential Regulation Authority, част от Английската централна банка.

„Това потенциално се явява системен риск“, заяви Фишер в интервю за Bloomberg. Внезапна промяна в цената на активите, породена от климатичните промени, „би била причината за следващата световна криза“, добави той.

Фишер, който има 26-годишен стаж в централната банка на Великобритания, посочи спада в цената на британския паунд по-рано този месец, породен от оповестяването на програмата за излизане на страната от ЕС, като пример за рязка промяна на цените. "Точно това е нещото, което може да ни се случи заради климатичните промени“, заяви експертът.

Сигналите, че правителствата стават изключително сериозни към борбата с климатичните промени, означават, че бизнесът трябва да се подготви за по-големи регулации, добави Фишер.

Миналия месец Китай и САЩ се договориха на срещата на Г20 в Ханджоу да ратифицират Парижкото споразумение, чиято цел се явява ограничаване на темпа на климатичните промени. По този начин два от най-големите замърсители с въглероден диоксид в света станаха част от многото други страни, които подписаха споразумението. Публикация, представена на срещата от Центъра за устойчиви финанси на университета Кеймбридж, призовава финансовите институции да подобрят начина си на оценяване на климатичния риск.

„Не трябва да вярваш в климатичните промени, не трябва да вярваш, че те са причинени от човека“, заяви Фишер. „Просто трябва да повярваш, че правителствата ще вземат мерки и това ще засегне бизнеса ти. А това вече е материален риск.“

Рисковете, свързани с климатичните промени, идват както от ефекта на оценка на трансакциите по пътя към икономика с ниски емисии въглероден диоксид, така също и от цената на адаптирането, ако глобалното затопляне не се вземе под внимание, смята Андрю Грей, експерт от най-големия австралийски пенсионен фонд AustralianSuper. „Климатичните промени представляват истински инвестиционен риск“, заяви Грей.

Фишер смята, че съществува вероятност от непредвидени флуктуации на финансовите пазари в резултат на климатичните промени. Той предупреждава, че има вероятност от „повсеместно преоценяване на активи, което да се случи неочаквано“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 3
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Написаното е пълна глупост! Но истината е, че в следващите 10 години предстои сериозна продоволствена криза! Високи цени на храните и буквално гладна смърт за много хора! Неблагоприятните климатични явления, само ще доповишат цените на слабите реколти! САЩ губят все повече фермери, ГМОто не може да компенсира загубите! Слаборазвитите страни се плодят като мишки при екстензивно земеделие! Светът е на прага на голяма криза и революции, по ироняи на съдбата те вирвят обикновенно заедно! Негативният сентимент при земеделието ще повиши турболенцията в следващото десетилетие. Времената днес са безпрецедентни по своите предизвикателства!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
То икономиката като се е на^срала отсекъде, и миграцията на жълтоглавите бърбундери ше я събори... хихи... Ти не произвеждай нищо, пълни айтисиктира с лемури, борсите и банките с мошеници, па чекай климата да ти крепи икономиката... хихи... Един виц много хуу илюстрира ситуацията:Двама си споделят:- Пешо, чу ли, че от шоколад много ставала тояжката...?- Гоше, то брато, ако от п^утка не ти става, чекай от шоколад да ти стане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Със същата вероятност мога да прогнозирам че и някоя комета може да предизвика по-следващата финансова криза.То причини за финансови кризи бол...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
abdul
преди 7 години
Тоя е магистър по астрология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още