IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 80 млн. лв. ще бъде довършен проектът за воден цикъл на Враца

Той продължава да е рисков и трябва да бъде приключен в рамките на 26 месеца

16:18 | 28.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С 80 млн. лв. от оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 ще бъде довършен проектът за воден цикъл на Враца. Днес министърът на околната среда Ивелина Василева и кметът на града Калин Каменов подписаха договор за безвъзмездната финансова помощ, съобщи екоминистерството.

Това е най-големият проект в сектор „Води“, а толкова години след старта му още не е завършен нито един компонент, коментира Василева.

Припомняме, че проектът трябваше да бъде довършен през предишния програмен период 2007 – 2013 г., но това не стана и сега той е сред така наречените фазирани проекти, които се довършват със средства от сегашната оперативна програма.

„Така спасихме от фалит община Враца, която или трябваше да осигури 80 млн. лв. за приключването му, или да върне вече усвоените милиони“, подчерта министърът. 

Проектът продължава да е рисков и трябва да бъде приключен в рамките на 26 месеца.

Екоминистърът припомни, че целта е да се пречиства водата на целия град. Сега по думите й има рекордни аварии на ВиК мрежата, а загубите на вода по тръбите са над 70%.

В рамките на втората фаза ще бъде изградена и рехабилитирана още 36 км ВиК мрежа в градската част. Ще бъдат реконструирани два магистрални водопровода, които доставят вода на Враца от яз. „Среченска бара“. Ще бъде обновена пречиствателната станция.

Проектът за изграждане на интегрирания воден цикъл на Враца попада в категорията на „големите“ и е одобрен с решение на Европейската комисия от 17 декември 2009 г. Първоначалната му стойност е 136 млн. лв., а размерът на безвъзмездната финансова помощ - близо 124 млн. лв.

От МОСВ коментират, че липсата на добра организация при изпълнението е довела до голямо забавяне и превръщането му в един от рисковите. Някои от дейностите са били изпълнени наполовина, а други – като рехабилитацията и реконструкцията на довеждащите водопроводи от яз. "Среченска бара" до града, изобщо не са започвали.

На 5 август 2016 г. Европейската комисия разреши довършването на водния цикъл на града.

„Днес вече трябваше сме забравили за водния цикъл. Проектът беше провален. Сега за кратък период трябва да  завършим дейности, проспани през годините“, каза Калин Каменов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още