IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на оръжия в САЩ скачат преди президентските избори

Според производителя Sturm, Ruger & Co. продажбите са нагоре в цялата индустрия

16:59 | 02.11.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Голям оръжеен производител в САЩ отчита, че продажбите на оръжия преди президентските избори в страната са скочили. Sturm, Ruger & Co. регистрира скок в продажбите до 161,4 млн. долара, което е повишение в размер на една трета през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година, съобщава CNN Money.

Печалбата скача с 66%.

Според компанията продажбите са нагоре в цялата индустрия, като тя се позовава на данни от ФБР за проверките, необходими при закупуването на оръжие, които са пряко свързани с продажбите.

От Sturm, Ruger & Co. обясняват повишението и с въвеждането на нови модели оръжия, сред които получавтоматичния модел AR-556, както и компактните полуавтоматични пистолети LCP II и LC9.

И двата модели са били популярни през последните години. Компактните пистолети се купуват основно за самозащита, защото са подходящи за т.нар. скрито носене, тоест когато не се виждат.

Различните модели AR-15, или т.нар. бойни оръжия, са популярни сред оръжейните ентусиасти, които се опасяват, че ако Хилари Клинтън стане президент, ще има по-големи ограничения при закупуването на оръжия.

CNN Money посочва, че именно модели AR-15 са били използвани при едни от най-кървавите инциденти в САЩ, включително при стрелбата в училището в Нютаун, Кънектикът през 2012 г., както и при стрелбата в нощен клуб Pulse в Орландо, Флорида, през юни тази година.

През август тази година изпълнителният директор на Sturm, Ruger & Co. Майкъл Файфър заяви, че „живеем в интересни време, защото кандидат за президент води активна кампания срещу законната търговия с оръжия“.

Хилари Клинтън иска да върне забраната за използване на бойни оръжия, която изтече през 2004 г., да разшири проверките преди покупка и да подведе под правна отговорност производителите и търговците на оръжия при случаи на насилие с оръжия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
При липса на работеща правна система и опит за масов обир на населението чрез регулации и хиперинфлация се нарушава общественият договор и единственият начин за защита на правата на ***-а става силовият - оръжието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
В Германия продажбите на КНО са се удвоили за последната година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Хихи... Готвят се да решават споровете около резултата от изборите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още