IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оживлението на пазара на имоти в София прераства в бум

Брокери очакват до края на годината пазарът в столицата да се запази динамичен и обемите на продажби да продължат да нарастват

14:04 | 03.11.16 г. 24
<p>
	Санирана сграда в София. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Санирана сграда в София. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Имотното оживление на пазара в София от 2015 г. продължава и през 2016 г. Според брокери на имоти вече може да се каже, че то се превръща в истински бум.

„Ниските лихви по депозитите и отличните условия по ипотечните кредити, в комбинация със силния имотен пазар, повишаващи се цени на имотите в София и силен наемен пазар са стимул за вложение в имот в София“, коментира пазарните тенденции Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

“Резултатите от положителното въздействие на тази комбинация от фактори вече са видими - трайно нарастване на обема продажби на имоти в столицата и масово стартиращо ново строителство, което следва да отговори на бързо нарасналото търсене.“

„Едва половин година след като за първи път от 2011 г. насам средната цена премина границата от 800 евро/кв.м, тя достигна следваща психологическа граница от 900 евро/кв.м през второто тримесечие, а темпът на нарастване продължи и през третото тримесечие, като вече се балансира и започва да се забавя“, допълва Стойкова.

Средни цени

По данни на Bulgarian Properties през третото тримесечие на годината средната цена на продадените апартаменти в София е 930 евро/кв.м при 900 евро/кв.м за предходното тримесечие. Нарастването на цените през третото тримесечие е с 3,3% на тримесечна база и със 17% спрямо година по-рано.

Данните на агенцията сочат още, че средната крайна цена на закупените апартаменти в София за периода юли-септември е 94 400 евро при 87 100 евро през второто тримесечие на годината и 79 800 евро в началото на 2016. Големите жилища и жилищата във високия сегмент се радват на все по-голямо търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 10 rate down comment 1
pepince
преди 7 години
Малииииииииии, ама имам усещането, че една зима през 90'-те години, ша ни са стори като пролетна ваканция...дали ша е тази или другата...или по-другата, хммммм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 1
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Разликата е, че "балона" по някое време до няколко години ще направи едно голям "бум"Колкото по голям е "балона" толкова по голямо е "бум"-а.А до няколко години предполагам между 5 и 10 в България и в София ще има едно термоядрено "бум"....Аз например съм си събрал пари и искам да си купя къща. Плащам дирекйтно в кеш..... Хем да инвестирам в имот (в бъдещето си) хем да изхарча парите, преди другия "бум" на банките.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 22 rate down comment 1
taurus
преди 7 години
В ход е следващото раздаване на баМките. Скоро ще има вдигане на лихвите и ново прибиране чрез ЧСИ. Не я ли научихте тази игра?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 43 rate down comment 3
dr.5rov
преди 7 години
Във въздуха вече се носи мириса на една доста сериозна инфлация някъде напред във времето (не говоря за нас, говоря за света) и обръщането на свободна валута в нещо по твърдо не е чак толкова лоша идея, ... освен ако, е имотите имат растяща стойност в уредена държава с увеличаващо се население, вярващо (донякъде) в доброто си бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 7
Cookie
преди 7 години
Точно това правя, говоря за инвестиция, ти ако си някой работник на заплата няма как да ме разбереш. Цената м2 определя мястото. Хора без големи възможности търсят добра локация до метро. Квартала не е кой знае какво но пак ти казвам, цената е определяща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 9
melon
преди 7 години
Рано още за две и осма, след 3-4 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 44 rate down comment 1
Crux
преди 7 години
Само да попитам - каква е разликата между "бум" и "балон"? :-D :-D :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 4
ratten
преди 7 години
В този сайт се пише за хора с инвеститорски интереси и мислене, не за ***, които си навират кинтите в някакви *** строежи, без идея после как ще ги извадят, а камо ли за печалба. Мястото, на което почваш строителство е супер поcpано и няма читав човек, който да иска да се засели там. Виж си локацията и се гръмни ! -----------------------------без да съм страна в диалога ви, смятам, че ти липсва възпитание и възможност да оцениш различна гледна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 38 rate down comment 3
pecan
преди 7 години
Положението много ми напомня на 2008 година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 35 rate down comment 3
fri
преди 7 години
Територията на България се обезлюдява бързо.Населението е в няколко по-големи градове. Търсенето зажилища в Сф ще расте засега,докато и тези населени места се обезлюдят.- и дойдат скакалците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още