IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската военна индустрия записва силни резултати към края на септември

Държавният търговец на оръжие "Кинтекс" разработва нови пазари на изток

17:59 | 03.11.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Двете структуроопределящи за военнопромишления комплекс държавни предприятия - ВМЗ ЕАД - Сопот и Кинтекс ЕАД, показват оптимистични резултати към края на третото тримесечие на 2016 година.

Дружествата са в добро финансово състояние, бележат значителен ръст в приходите от продажби и реализират печалба. Това става ясно от финансовите отчети на дружествата, публикувани на сайта на финансовото министерство.

За деветмесечието на 2016 година ВМЗ ЕАД е реализирало приходи от продажби и услуги на специална продукция на обща стойност от 303 млн. лв. Брутната печалба за периода е в размер на 135 млн. лева при 14,9 млн. лв. за съответния период на 2015 година.

Добрите резултати на ВМЗ бяха отчетени още към полугодието, когато дружеството отбеляза печалба от 70,3 млн. лв. спрямо загуба от почти 1,2 млн. лв. за същия период на 2015 г. 

До края на годината се очаква да бъдат изпълнени договори за реализация на готова продукция в приблизителен размер на 120 млн. лв. 

След като за първото тримесечие на годината печалбата на държавния търговец на оръжие „Кинтекссе понижи до 2,84 млн. лева, към края на третото тримесечие тенденцията вече е към ръст. Печалбата след данъци е 6,7 млн. лева, посочва се в отчета.

В отчета на „Кинтекс“ за първите девет месеца на годината пише още, че е изнесена стока за над 14 млн. евро, като основната дейност е по изпълнение на сключените договори с военните министерства на Алжир и Индия. Реализираните доставки за отбранителната промишленост на Индия са за 7 млн. евро, а за Алжир – за 8 млн. евро. За Алжир се очаква до края на годината да бъде извършен износ на въоръжение, боеприпаси и резервни части за около 14 млн. долара и 8 млн. евро. Очакваният износ за първото тримесечие на 2017 година в изпълнение на договори с Индия е за около 23 млн. евро.

През третото тримесечие държавният търговец на оръжие е работил и по разширяване на позициите на посочените два пазара и е положил усилия за диверсифициране на пазарите и предлаганите изделия. Изготвени са оферти за нови изделия за доставка освен за Алжир и Индия, и за Бангадеш и Шри Ланка.

През пролетта на тази година правителството одобри промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с които се забранява продажбата на „Кинтекс“ ЕАД и „ВМЗ“ ЕАД. През лятото двете дружества влязоха в забранителния списък за приватизация.

Двете компании са търговски дружества с изцяло държавно участие. Те са структуроопределящи за военнопромишления комплекс и са важен елемент в националната сигурност, икономиката и присъствието на държавата ни на стратегически пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
national power
преди 7 години
Днес ИДИЛ обяви война на Турция това струва ми се е добре за нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
TomaNeverni
преди 7 години
Снимки със наши ракети и миномети у ислямистите колкото искаш.Преди месец при обстрел на западно Алепо(правителственото) загинаха 7 деца- на един от шрапнелите ясно се виждаше знака на завод 11.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
Да са живи и здрави ИДИЛ, че сичкото наше оръжие за износ върви при тях. Е, не съвсем директно, ама върви. И ракетите за "ГРАД" също. С нашите сандъци и надписите ВМЗ върху тях. Бяха излезли снимки от един такъв оръжеен склад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Не ги разработва кинтекс. Разработват му ги американците като подкукуросват разни плиткоумни надрусани роми да "са бият с лошите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още