IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парижкото споразумение за изменението на климата влиза в сила

За американския президент Барак Обама денят е исторически за бъдещето на планетата и следващите поколения

09:37 | 04.11.16 г. 3
<p>
	Барак Обама. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Барак Обама. Снимка: ЕК

4 ноември 2016 година беше определен от президента на САЩ Барак Обама като "исторически ден" - днес влиза в сила Парижкото споразумение за изменение на климата, пише Ройтерс. Документът беше приет в края на 2015 година по време на конференция във френската столица.

То беше подкрепено от ЕС, Канада, Боливия и Непал, а миналия месец към споразумението се присъединиха и два от най-големите емитенти - Китай и САЩ.

По данни на ООН 73 от 195 държави са ратифицирали споразумението.Така подкрепа на мерките за намаляване на парниковите емисии вече изказват държави, които отговарят за 56,87% от вредните емисии.

Когато беше прието Парижкото споразумение, страните се разбраха, че то ще влезе в сила, когато бъде подкрепено от държави, отговарящи за 55% от вредните емисии в световен мащаб.

Американският президент Барак Обама обясни, че с влизане в сила на споразумението ще бъде направена важна крачка за защита на планетата за бъдещите поколения. Кандидатите за поста му обаче имат противоположни виждания за документа - кандидатът на републиканците Доналд Тръмп е против, но Хилари Клинтън е силно "за" мерките.

В ЕС само няколко страни завършиха процеса по ратифициране на споразумението - Германия, Франция, Австрия, Унгария, Словакия, Португалия и Малта.

Но на фона на позитивните настроения, свързани с влизането в сила на споразумението, министърът на околната среда на Малдивите Торик Ибрахим заяви, че сериозната работа тепърва предстои и се състезаваме с времето. Малдивите са част от алианс на малките островни държави, които изпитват най-сериозните негативни ефекти от повишаването на нивото на морското равнище.

Предишното споразумение за опазване на околната среда - приетият през 1997 година Протокол от Киото, предвиждаше само богатите държави да поемат своя ангажимент за намаляване на емисиите парникови газове. САЩ отказа да го подкрепи. И сега в САЩ настроенията за новото споразумение са разнопосочни. За републиканците то ще бъде катастрофа за икономиката на страната.

Проучване на ООН показва, че ако сегашната тенденция се задържи, средната температура на планетата ще се повиши с 3 градуса до 2100 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Обамата вече го боли компаса за бъдещето на поколенията...то не бе Киото , то Париж...правилата са за тревопасните !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още