IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit направи ските прекалено скъпи за британците

Спадът на паунда от последните седмици нанесе удар на резервациите от страната за топ курортите в Европа

11:28 | 04.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Обещанието за сняг в Алпите този уикенд няма да бъде достатъчно, за да раздвижи някои от топ ски курортите в Европа, след като спадът на паунда от последните седмици нанесе удар на британските резервации, пише Bloomberg.

Джон Фрикър, строителен предприемач в Beaconsfield в Лондон, твърди, че част от приятелите му вероятно ще се откажат от годишното си събиране на ски пистите, ако цената на дълъг уикенд в Порт Дю Солей, ски зона на границата на Франция и Швейцария, се качи доста над 500 паунда (623 долара).

"Въпросът е един и същ, независимо от това дали купуваш къща, или резервираш ски ваканция: наистина ли искаш да похарчиш всички тези пари сега?“, коментира Фрикър, който обикновено кара ски за седмица в същия район, придружен от съпругата си и двете им деца.

Вилите в алпийските курорти от Шамони до Цермат отчитат спад на резервациите от Великобритания за този зимен сезон, след като паундът понижи стойността си 15% спрямо еврото и швейцарския франк, откакто страната гласува в полза на излизането си от Европейския съюз (ЕС) този юни. 

Британският ски туроператор Mark Warner Holidays твърди, че коледните резервации за австрийските, френските и швейцарските дестинации са спаднали с повече от 10%, докато Switzerland Tourism очаква нощувките на британските посетители да се свият с 5% през този сезон.

Слабата валута усложнява ситуацията, свързана със слабите декемврийски снеговалежи през последните две години, твърди Бен Роузвиър, ръководител маркетинг и продажби в Mark Warner. Въпреки че Mark Warner и други туроператори фиксираха цените на коледните си пакети преди вота за Brexit, това няма да помогне на британските скиори, които ще трябва да платят по-висока цена за всичко – от картите за лифт до екипировката под наем и горещия шоколад в заведенията наоколо.

Дори луксозните швейцарски ски оператори усещат затягането на примката.

"Семействата, които заедно харчеха по 25 хил. до 30 хил. паунда за ски ваканция, сега дават по-малко и чакат по-дълго преди да направят резервация“, коментира Оливър Коркхил, който ръководи продажбите във Великобритания на компания Leo Trippi.

Отвъд френските курорти BlackRock Ski Lodge се фокусира върху други страни, след като британските посетители отказват посещения след вота през юни.

"Когато Brexit стана ясен и видяхме ефекта от спада на валутата, пренасочихме маркетинговите си усилия специално към САЩ и Франция“, коментира собственикът Лиз Мърсър. „Имаме спад на резервациите от Великобритания, но успехи на други пазари“.

Говорител на Swiss International твърди, че търсенето на полети между Великобритания и Алпите не са е променило „значително“ след решението за излизане на страната от ЕС. EasyJet, чийто най-голям хъб извън Обединеното кралство се намира в Женева, твърди, че случващото се с валутата може да окаже влияние, но е твърде рано да се прецени.

Същото е заключението и на Crystal Ski Holidays, която очаква слабият паунд да покаже ефекта си през предстоящия зимен сезон.

От своя страна Рос Култър, говорител на Caringorm Mountain, твърди, че непредвидимите снеговалежи означават, че ще има ръст на резервациите и търсенето в последната минута, но като цяло той е оптимист за ефекта от Brexit. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
0pk
преди 7 години
Приятелите на строителния предприемач от Лондон, няма да могат да си позволят 600 долара за уйкенд в алпите?!? Ай сик.тир ве, още малко и ще идват да берат у наз ягоди от безпаричие, а? Да идват в БГ да ги ***, ще им направим отстъпка от петдесетина долара на закъсалите! Пък у алпите викат имало наплив на близкоизточни нинджи, а у нас за сега е спокойно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още