IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виновни са роботите

Не Мексико отнема работните места в американските заводи

08:46 | 05.11.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Доналд Тръмп обвинява Мексико и Китай, че крадат милиони работни места от САЩ. Той може да иска да удари по роботите.

Въпреки обвинението на републиканския кандидат за президент, че "вече не правим нищо", промишленото производство все още процъфтява в Америка. Проблемът е, че заводите не се нуждаят от толкова много хора като преди, тъй като сега машини извършват голяма част от работата.

Америка е загубила над 7 милиона заводски работни места, откакто през 1979 година заетостта в производството достигна връх. Въпреки това американската заводска продукция, без суровините и някои други разходи, се е увеличила повече от два пъти за този период до 1,91 трилиона долара миналата година, според министерството на търговията. Това е малко под рекорда, поставен през 2007 година в навечерието на Голямата рецесия. И това прави американските производители номер две в света след китайските, пише Пол Уайзман от AFP, цитиран от БТА.  

Тръмп и други критици са прави, че търговията изземва някои американски заводски места, особено след като през 2001 година Китай се присъедини към Световната търговска организация и получи по-лесен достъп до пазара на САЩ. И секторите, които разчитаха силно на работна ръка - като текстил и производство на мебели - загубиха щат и продукция в полза на нископлатената чуждестранна конкуренция. Американското текстилно производство, например, е намаляло с 46 % от 2000 година. А за това време текстилната индустрия е загубила 366 000 или 62 % от заетостта си в САЩ.

Изследвания обаче сочат, че автоматизацията на американските заводи е много по-голям фактор от външната търговия в загубата на заводски работни места. Миналата година проучване на Центъра за бизнес и икономически изследвания към университета Бол Стейт установи, че на търговията се падат едва 13 % от загубените заводски места в Америка. Огромно мнозинство от загубените позиции - 88 % - са отнети от роботи и други вътрешни фактори, които намаляват нуждата на фабриките от човешки труд.

"Произвеждаме повече с по-малко хора", казва Хауърд Шац, старши икономист в мозъчния тръст Rand Corp.

В момента в General Motors, например, е наета едва една трета от 600-те хиляди работници, които компанията имаше през 70-те години. И въпреки това произвежда повече автомобили и камиони от всякога. 

Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Кейнс около 1930г. казва ,че през 2030г. заради автоматизацията раб.време трябва да бъде 3-4 на ден за да няма безработица и т.н. идеята е хубава и защото фактите от САЩ са: ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%''- http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ - средн.почас.възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността т.е. трябва да се работи по 1 час - през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес Обяснил съм всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Кейнс около 1930г. казва ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
Eon
преди 7 години
... а иначе убийства и жертви е имало винаги и ще има... интересен коментар на Рей Кърцвeйл на конференцията на ИМФ.https://youtu.be/IxAFLIQlV3k?t=1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Напоследък всички така са се засилили да стават учени и творци, че университетите и институтите не могат да си попълнят бройката от кандидат-студенти. Преди 3 години в Европа имаше 17 милиона безработни. За цялото това време колко от тях станаха учени и творци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
Eon
преди 7 години
нобел, това което казваш е вярно, но това е проблем на хората (включително и на мен, защото и аз съм човек). Жалко е това, наистина, означава, че за последните 6-7 хиляди години не сме мръднали и на метър от гледна точка на етика и хуманизъм.Както е казал Сейгън, цитирам по памет: "безброй жертви, убийства, войни, за да станат временни господари на малка частица от една точка..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Когато са били изобретени тъкачните станове, струговете с индивидуално задвижване, тракторите и масовото производство хората НАИСТИНА са останали без работа. По време на Великата депресия безработицата в Щатите е била 47%. И тогава, вместо да се занимават с наука, хората са започнали да строят бойни кораби, самолети, атомни бомби и танкове. Няколко години по-късно не е имало 50 000 000 учени, 50 000 000 мъртъвци. И много разрушения, разбира се. Това е била тогава цената на това икономиката отново да се върне към растеж. А като гледам с каква скорост напоследък се увеличава броят на учените и творците ми се струва, че броят на жертвите този път ще бъде много повече. Ти колко учени и творци познаваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Eon
преди 7 години
nobelе, то и тъкачните станове и поточните линии като са били измислени са ревали, че хората ще останат без работа. Споко, няма да останат без работа. Работа има, човека е създаден да твори и да се занимава с наука, нещо което робота не може, не да прави монотонни действия като робот, както е старата приказка. Работа - робот... ти сам си направи връзката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
mathematician
преди 7 години
Относно намаление на производството и петрола не си прав.Просто така е устроен Света (или ние хората така сме устроени).При предишни кризи ОПЕК намаляваше производството на петрол. Ефектът е че делът на ОПЕК намаля. И да, разбира, се петролът беше скъп за известни периоди от време. :) :)Т.е. картелирането и опитите за влияние на цената на петрола от страна на ОПЕК беше грешка, която пазара с течение на времето оправи. Под пазар - може да сложиш четеш още хората (начина на мислене на хората).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
mathematician
преди 7 години
То това не е парадокс, въпреки че всички му викат парадокс.При криза винаги го отнасят индустриалните нации.Ако го свалиш на микро ниво то каква криза може да хване баба ти на село дето си произвежда повечето храна в градината и прави натурална размяна с комшиите - 5 яйца за разсад марули. Отговорът е почти никаква.Каква криза може да хване една държава, при която 90% от население живее по гореописания начин. Очевидно икономическа криза не може да ги хване. Но преди години са били изложени на епидемии (чума) и войни. То и сега в Африка е горе долу така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Никой не намалява производството, за да не загуби пазарния си дял, колкото и малък да е той. Това, което в момента се случва с петрола е перфектно доказателство за това. ВЪПРЕКИ ниските цени производството не намалява, а се увеличава. Което е извън всякакъв разум. Прекалено високата производителност не е благодат. Все повече заприличваме на човек с наднормено тегло, който яде все повече и повече. Макар да знаем, че това няма да свърши добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още