Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Виновни са роботите

Не Мексико отнема работните места в американските заводи

   1| 2    
0
 
6
 
12
преди 2 години
Кейнс около 1930г. казва ,че през 2030г. заради автоматизацията раб.време трябва да бъде 3-4 на ден за да няма безработица и т.н. идеята е хубава и защото фактите от САЩ са: ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%''- http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/
- средн.почас.възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността т.е. трябва да се работи по 1 час

- през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти – от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес

Обяснил съм всичко - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
0
 
0
 
11
преди 2 години
Кейнс около 1930г. казва ,
1
 
1
 
10
Eon
преди 2 години
Няма профилна снимка
... а иначе убийства и жертви е имало винаги и ще има... интересен коментар на Рей Кърцвeйл на конференцията на ИМФ.

https://youtu.be/IxAFLIQlV3k?t=1
0
 
6
 
9
преди 2 години
Няма профилна снимка
Напоследък всички така са се засилили да стават учени и творци, че университетите и институтите не могат да си попълнят бройката от кандидат-студенти. Преди 3 години в Европа имаше 17 милиона безработни. За цялото това време колко от тях станаха учени и творци?
0
 
5
 
8
Eon
преди 2 години
Няма профилна снимка
нобел, това което казваш е вярно, но това е проблем на хората (включително и на мен, защото и аз съм човек). Жалко е това, наистина, означава, че за последните 6-7 хиляди години не сме мръднали и на метър от гледна точка на етика и хуманизъм.

Както е казал Сейгън, цитирам по памет: "безброй жертви, убийства, войни, за да станат временни господари на малка частица от една точка..."

0
 
9
 
7
nobel до: Eon
преди 2 години
Няма профилна снимка
Когато са били изобретени тъкачните станове, струговете с индивидуално задвижване, тракторите и масовото производство хората НАИСТИНА са останали без работа. По време на Великата депресия безработицата в Щатите е била 47%. И тогава, вместо да се занимават с наука, хората са започнали да строят бойни кораби, самолети, атомни бомби и танкове. Няколко години по-късно не е имало 50 000 000 учени, 50 000 000 мъртъвци. И много разрушения, разбира се. Това е била тогава цената на това икономиката отново да се върне към растеж. А като гледам с каква скорост напоследък се увеличава броят на учените и творците ми се струва, че броят на жертвите този път ще бъде много повече. Ти колко учени и творци познаваш?
0
 
4
 
6
Eon
преди 2 години
Няма профилна снимка
nobelе, то и тъкачните станове и поточните линии като са били измислени са ревали, че хората ще останат без работа. Споко, няма да останат без работа. Работа има, човека е създаден да твори и да се занимава с наука, нещо което робота не може, не да прави монотонни действия като робот, както е старата приказка. Работа - робот... ти сам си направи връзката.
0
 
6
 
5
mathematician до: nobel
преди 2 години
Няма профилна снимка
Относно намаление на производството и петрола не си прав.

Просто така е устроен Света (или ние хората така сме устроени).

При предишни кризи ОПЕК намаляваше производството на петрол. Ефектът е че делът на ОПЕК намаля. И да, разбира, се петролът беше скъп за известни периоди от време. :) :)

Т.е. картелирането и опитите за влияние на цената на петрола от страна на ОПЕК беше грешка, която пазара с течение на времето оправи. Под пазар - може да сложиш четеш още хората (начина на мислене на хората).
2
 
7
 
4
mathematician до: nobel
преди 2 години
Няма профилна снимка
То това не е парадокс, въпреки че всички му викат парадокс.

При криза винаги го отнасят индустриалните нации.

Ако го свалиш на микро ниво то каква криза може да хване баба ти на село дето си произвежда повечето храна в градината и прави натурална размяна с комшиите - 5 яйца за разсад марули. Отговорът е почти никаква.

Каква криза може да хване една държава, при която 90% от население живее по гореописания начин. Очевидно икономическа криза не може да ги хване. Но преди години са били изложени на епидемии (***) и войни. То и сега в Африка е горе долу така.
0
 
16
 
3
nobel до: nobel
преди 2 години
Няма профилна снимка
Никой не намалява производството, за да не загуби пазарния си дял, колкото и малък да е той. Това, което в момента се случва с петрола е перфектно доказателство за това. ВЪПРЕКИ ниските цени производството не намалява, а се увеличава. Което е извън всякакъв разум. Прекалено високата производителност не е благодат. Все повече заприличваме на човек с наднормено тегло, който яде все повече и повече. Макар да знаем, че това няма да свърши добре