IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виновни са роботите

Не Мексико отнема работните места в американските заводи

08:46 | 05.11.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Доналд Тръмп обвинява Мексико и Китай, че крадат милиони работни места от САЩ. Той може да иска да удари по роботите.

Въпреки обвинението на републиканския кандидат за президент, че "вече не правим нищо", промишленото производство все още процъфтява в Америка. Проблемът е, че заводите не се нуждаят от толкова много хора като преди, тъй като сега машини извършват голяма част от работата.

Америка е загубила над 7 милиона заводски работни места, откакто през 1979 година заетостта в производството достигна връх. Въпреки това американската заводска продукция, без суровините и някои други разходи, се е увеличила повече от два пъти за този период до 1,91 трилиона долара миналата година, според министерството на търговията. Това е малко под рекорда, поставен през 2007 година в навечерието на Голямата рецесия. И това прави американските производители номер две в света след китайските, пише Пол Уайзман от AFP, цитиран от БТА.  

Тръмп и други критици са прави, че търговията изземва някои американски заводски места, особено след като през 2001 година Китай се присъедини към Световната търговска организация и получи по-лесен достъп до пазара на САЩ. И секторите, които разчитаха силно на работна ръка - като текстил и производство на мебели - загубиха щат и продукция в полза на нископлатената чуждестранна конкуренция. Американското текстилно производство, например, е намаляло с 46 % от 2000 година. А за това време текстилната индустрия е загубила 366 000 или 62 % от заетостта си в САЩ.

Изследвания обаче сочат, че автоматизацията на американските заводи е много по-голям фактор от външната търговия в загубата на заводски работни места. Миналата година проучване на Центъра за бизнес и икономически изследвания към университета Бол Стейт установи, че на търговията се падат едва 13 % от загубените заводски места в Америка. Огромно мнозинство от загубените позиции - 88 % - са отнети от роботи и други вътрешни фактори, които намаляват нуждата на фабриките от човешки труд.

"Произвеждаме повече с по-малко хора", казва Хауърд Шац, старши икономист в мозъчния тръст Rand Corp.

В момента в General Motors, например, е наета едва една трета от 600-те хиляди работници, които компанията имаше през 70-те години. И въпреки това произвежда повече автомобили и камиони от всякога. 

Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Отново и отново сме изправени пред все същия проблем на ПРЕКАЛЕНО високата производителност и отново - за кой ли път ще повторим същата грешка. Защо никой не обръща внимание на изключително простичкият факт, че Голямата депресия е засегнала най-силно НАЙ-СИЛНО развитите в индустриално отношение държави. Този "парадокс" е в сила и до днес. Колкото по-развита в технологично отношение е една държава - толкова по-силно я засягат кризите. Отново и отново ще се завъртим в порочната спирала на свръхпроизводството. Защото когато една стока започне да се харчи по-слабо производителите какво правят. Намаляват производството? О не. Те си купуват нови, още по-високо производителни машини за да устоят на конкуренцията и да намалят ЦЕНАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Sakamano
преди 7 години
**Разбира се, чужденците ви отнемат работните места. Но ако някой без връзки и без да знае езика успее да ти вземе работата - значи ти си безполезен.**Луи СК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още