IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме от климатичната конференция в Мароко

В Маракеш се очаква международната общност да се изправи пред следващите предизвикателства – как точно да се приложи договореното в Париж

16:38 | 07.11.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>източник: Ройтерс</em></p>

източник: Ройтерс

Участници от почти 200 държави обсъждат от този понеделник в Маракеш прилагането на договореностите от парижката климатична конференция, пише Deutsche Welle.

Преди почти година международната общност постигна договореност във френската столица да ограничи глобалното затопляне „до под 2 градуса по целзий“ в сравнение с прединдустриалните времена. Сега тази цел ще бъде рамкирана в конкретни планове и начини на изпълнение.

Двуседмичната конференция започна с тържествена откриваща сесия, в която взеха участие генералният секретар по изпълнение на рамковата конвенция на ООН за изменението на климата Патриция Еспиноса, мароканският външен министър и водещият на конференцията Салахедин Мезуар. През първата седмица ще дебетират преди всичко експерти, а през втората се очаква да пристигнат и политици, като например германският министър на строителството и околната среда Барбара Хендрикс. 

На въпросната конференция, за разлика от тази, проведена в Париж, не се очаква да вземат участие политици от световна величина, тъй като големите политически решения вече са направени.

Сред въпросите, които ще бъдат обсъждани от делегатите, са например по какъв начин бедните държави следва да бъдат подпомогнати, за да се справят с последиците от глобалното затопляне или пък как резличните климатични цели могат да бъдат договорени за всяка една страна поотделно. Домакинът Мезуар иска на тази среща да бъде предоставена трибуна специално на африканските и островните държави. Много от развиващите се страни страдат особено много от екстремно време.

В петък официално парижкото климатично споразумение влезе в сила. Досега то е ратифицирано от 97 държави, сред които най-големите държави замърсители като САЩ, Китай, страните членки на ЕС и Индия. Минималното изискване за влизането в сила на глобалното споразумение е изпълнено. Ратифицирането му от толкова много държави за толкова кратко време е от историческо значение и за някои това представлява повратна точка в климатичната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
С тия климатични глупости гледат да убият индустрията по света ...ше произвеждат само едрите риби , а планктона ше го навървят отвсякъде с ТТИП и само ше купува , ако му отпуснат кредит !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
и в същото време се трепят за петрол и за газ кой да държи крана .... :)) Ако толкоз им беше зор за тоя пусти климат, нямаше да има такава патардия.... Става въпрос за световното правителство, което кроят от сумай ти години, но ше видим дали ше им върже .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Ами ясно какво,въпрос на време е да ни подгонят за отоплението на твърдо гориво.Другото ще ни накарат да си сменим колите с тия на батерии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още