IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тангото на Турция и Европейския съюз

Двете си отправят непрестанни заплахи, но никоя не е готова на по-сериозни действия, сочи анализ на Ройтерс

21:34 | 08.11.16 г. 2
<p>
	Реджеп Ердоган. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Реджеп Ердоган. Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) засили критиките си срещу репресиите на Турция срещу опонентите ѝ и срещу предполагаемите заговорници, стоящи зад неуспешния опит за преврат. Това пък доведе до остра реакция от Анкара, която обвини Европа, че не успява да се справи със заплахите, с които се сблъсква, пише в свой анализ Ройтерс.

Но нито една от двете не изглежда готова да вземе по-сериозни мерки, които могат да навредят на деликатните им отношения, свързани с взаимната им зависимост. Брюксел се нуждае от Анкара, за да продължи да спира имигрантите да достигат Европа, а Турция, чиято валута удари рекорно ниски нива на фона на страховете от нестабилност, иска да запази достъпа си до европейските пазари.
 
ЕС твърди, че последните събития в Турция са “изключително тревожни”, но тя ще продължи диалога си с Анкара за нейните (далечни) перспективи за присъединяване към Европейския съюз. Но в навечерието на годишния доклад за напредъка на Турция по членството, тя пренебрегна част от заплахите, че може да ѝ бъде отказано присъединяване или да ѝ бъдат наложени други санкции.

Въпреки това силното изявление от страна на ЕС и страните членки, които твърдят, че Турция трябва да спре поляризацията на обществото си и да защити своята демокрация, плюс личния призив на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер към турския президент Реджеп Тайип Ердоган, подчертават притесненията, че жизненоважният мюсюлмански съюзник и буфер срещу хаоса в Близкия изток рискува сам да се насочи към една нова ера на нестабилност.

Лидерите на ЕС също са под натиск у дома да говорят за мерките, които Турция предприема срещу медиите и кюрдските политици, докато Анкара трябва да задоволи очакванията на турците, че отговаря на критиките на исторически противник.

Докато се сблъсква с насилие от страна на кюрдските бойци на югоизток, а нейните сили се изправят срещу “Ислямска държава” на границите с Ирак и Сирия, Министерството на външните работи на Турция твърди, че европейците са загубили доверието на турците с исканията да отслаби антитерористичните си закони и да не арестува журналисти, кюрдски депутати и десетки хиляди държавни служители след опита за преврат през юли.
 
Оттогава двете страни клонят в съвсем различни посоки. Европейците изразяват разбиране към предизвикателствата, с които се сблъсква Ердоган, но новата вълна от арести, включително тези на кюрдски депутати от миналата седмица, обтегнаха отношенията допълнително.
 
Раздалечаване
 
Лидерите на двете страни говорят в съвсем различни посоки. Юнкер обяви днес, че с горчивина забелязва, че Турция се дистанцира с всеки изминал ден все повече от Европа.
 
"Всичко, което турските власти правят днес, ме кара да вярвам, че в крайна сметка Турция не иска да отговори на европейските стандарти", обясни той.
 
Настоявайки, че ЕС няма да облекчи визовите изисквания за турските туристи, докато Турция не смекчи суровите си закони за борба с тероризма, Юнкер цитира Ердоган по име и заяви, че турците ще го обвинят за всеки провал на либерализацията на режима за пътуване.
 
“Нуждаем се от Турция”, коментира той. “Но не можем да се откажем от основните си принципи”.
 
От своя страна в реч тази неделя Ердоган заяви, че не се интересува дали ще бъде окачествен като диктатор.
 
"Европа е поела курс, който води към нейната собствена смърт", коментира той.
 
Въпреки заплахите Турция не прави нищо, за да прекрати споразумението си с ЕС, според което тя се съгласява да приеме обратно сирийски бежанци и други, в замяна на финансиране от ЕС за сирийците, които живеят в Турция.
 
От гледна точка на Европа, в която седмично пристигат десетки хора от Турция, а не десетки хиляди в сравнение с това време миналата година, е по-малко спешно Турция да отговори на 72-та критерия.
 
Изборите в Холандия, Франция и Германия през следващата година, където антиимиграционните партии се радват на голяма подкрепа и се противопоставят на насърчаването на по-тесните отношения с Турция, карат Брюксел допълнително да не бърза да завършва сделката.
 
Прокюрдската партия HPD, чиито лидери бяха арестувани миналата седмица, излезе с изявление днес, в което предупрежава, че сътрудничеството на Ердоган с Европа може да се обърне срещу нея.
 
"Сегашната кампания на репресии... може да предизвика вълна от милиони кюрдски и турски бежанци, насочващи се към Европа", посочват от партията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Тангото на Турция със САЩа е по важно...Юнкер е деветата дупка на ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още