IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победата на Тръмп, която показа, че САЩ не са изключение

Доналд Тръмп спечели, използвайки комбинация, който действа в Източна Европа от началото на века, пише Леонид Бершидски

08:16 | 11.11.16 г. 21
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Няма нужда от сълзи и кършене на ръце, американски приятели, пише колмунистът на BloombergView Леонид Бершидски. Това, което се случи във вторник, не е разпадане на демокрацията в САЩ – това е много мощен удар върху американската изключителност и неуместната арогантност на американския елит.

Доналд Тръмп спечели, използвайки микс, който действа в Източна Европа от началото на века: силен национализъм в комбинация с антикорупционна програма.

Мнозина биха казали, че победата на Тръмп бе подхранена от расизъм и ксенофобия. Нещата обаче са много по-сложни от това. Тълпата, подкрепяща Тръмп, в хотела в Орландо, в който аз бях, пише Бершидски, не беше съставена само от бели мъже. Напротив, чуваха се и испаноговорящи, както и жени. Очевидно достатъчно латиноамериканци и достатъчно жени не са възприели думите на Тръмп към тях като особено обидни.

Това са само любопитни данни, разбира се, както и фактът, че при пътуванията ми в САЩ, допълва Бершидски, тази година се срещнах с много повече хора, които бяха ентусиазирани по-скоро за Тръмп отколкото за Клинтън. Но тогава имаме ли нещо друго освен любопитни факти, на които да се позовем?

Очевидно повечето социолози и анализатори са сгрешили толкова много, че всичко, казано от тях през годината, трябва да бъде пренебрегнато. Някои хора все пак не бяха съгласни, например адвокатът от Лас Вегас Робърт Барнс, който от първичните избори насам непрекъснато предвиждаше победа на Тръмп и сега спечели стотици хиляди долари за себе си и за клиентите си, които е посъветвал да заложат на Тръмп при европейските букмейкъри. Сигналите, които той и други видяха – много от които доста ненаучни, се оказаха по-верни от арогантното мнение и авторитетно изглеждащите изчисления на социолози, академици, политически представители и ветерани коментатори.

Трябваше да послушам Барнс и десетки обикновени американци, които ми обясняваха защо предпочитат Тръмп пред Клинтън, продължава Бершидски. За малцина от тях може да се каже, че бяха ксенофоби. Повечето не бяха щастливи заради икономическото си положение, особено заради нарасналите премии по ObamaCare и несигурността около доходите си, а и всички те смятаха Клинтън за корумпирана.

Това трябваше да ми подскаже нещо важно, продължава авторът, или по-скоро – да потвърди нещо, което добре познавам от друга част на света.

Тръмп вероятно спечели защото до края на кампанията си не бе просто един националистически популист, подобно на тези, които наскоро постигнаха успех в Европа, макар и не на такива високи постове. Той поведе кръстоносен поход срещу корупцията. Беше достатъчно умен да сграбчи възможността, дадена му от WikiLeaks, които във вторник вечерта публикуваха в Twitter: „Американският народ не харесва корупцията“.

Антикорупционните партии отчитат сериозен избирателен успех в Централна и Източна Европа, присъединявайки се или водейки управляващи коалиции в редица страни – Полша, Словакия, Естония, Латвия, Словакия, България – в началото този век. Малко от тях обаче спечелиха втори, още по-малко пък трети избори. Най-успешната сред тях – полската „Право и справедливост“, управлява страната днес, защото изкусно комбинира антикорупционната си програма с националистически популизъм, пише Бершидски.

Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
тва изобретение Бершидски, да не вземе да падне от два стола на земята на края ?! .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
"Грешката" си е точно на мястото Митев и си изпълнява предназначението.Я виж света след края на WW II как се разви и докъде стигна благодарение на тази умишлено сложена "грешка". Това не е грешка, а инструмент за постигане на определени цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 5
Иван Митев
преди 7 години
Здравей ing5rov,Осъзнаване на факт за наличие и зачитане на лошо влияние от прилагана сгрешена парична система е самостоятелно от работата за нейно подобрение.Практиката доказа, не е възможно да прекратиш грешка, за която не знаеш, че се допуска.Потребно е най-напред да се осъществи първия етап, т. е. обществено осъзнаване на факт за наличие и зачитане на лошо влияние от прилагана сгрешена парична система.Ако първия етап е осъществен, то ще се премине към следващия - прекратяване на сгрешена парична система.Сега е най-важното да се осъществи именно този първи етап, защото може да сме сигурни, че ако правителството осъзнае допусканата държавна грешка няма да чака и минута време за да започне нейно прекратяване.Правителството има достатъчно добри специалисти за да премахнат сегашната държавна слабост. Досега не е премахната, защото обществеността не знае, че тази слабост съществува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
WorldRelations
преди 7 години
нешо страшно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
За стотен път те питам , какво правим по нататък ?! Дай в няколко стъпки мерки за подобряване на тая еВана политика ! Ако знаеш въобще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 7 години
Истината е една: Прилаганата сгрешена американска парична система е водещ причинител за провал на Демократическата партия.Защо трябва да не зачитаме истина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Инвестор , вече няма никакво значение какво пише Бершидски ! Ако баба беше мъжка , щеше да е с дръжка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
fri
преди 7 години
Тръмп спечелил изборите, като разчитал на "изключителната" източноевропейска рецепта ??Какво ли още ще пишете за ДТ?Но все едно, за това ви плащат.Кучетата, които лаят... пък керванът си върви напред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
TomaNeverni
преди 7 години
Виьте само официалната биография на драскача и няма нужда думу четете "анализите"Типично соросоидче, и да се чудиш защо блумбърг дава хляб такива мижитурки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 4
милчо
преди 7 години
"аче АЗ може би съм най-първият тръпмист, ако не на света, то поне у нас. Ама не си връткам куйрукът - дори П"Импе, за сверка на часовниците - колко отданва? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още