IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Константинов: Борисов трябва да поиска вот на доверие, не да подава оставка

Промяната на избирателната система изисква време и внимателно обмисляне, смята експертът

11:48 | 10.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>ГЕРБ</em></p>

Снимка: ГЕРБ

Премиерът Бойко Борисов трябва да поиска вот на доверие с конкретен ангажимент - подготовка за  предсрочни избори през май 2017 година. Това коментира проф. Михаил Константинов, ръководител на "Информационно обслужване", пред bTV.

Според него е ясно, че политиките на ГЕРБ са поставени под съмнение и затова трябва да бъде поискан вот на доверие от парламента. Страната обаче трябва да излезе от спиралата на предсрочни избори.

Трябва да се подготви промяната на избирателната система, за която настояват повечето от гласувалите почти 3,5  млн. души в референдума.

Смяната на политическата система не е панацея, посочи още Константинов. Той обясни, че има много работа по въвеждането на мажоритарната система. Тепърва предстои районирането на страната на 240 избирателни района - с по около 30 хил. души население във всеки. От правилното райониране зависи управлението на страната, категоричен е експертът.

Той предупреди още, че мажоритарната система може да направи масова търговията с гласове, защото вече с много по-малка подкрепа ще може да бъде печелен мандат. Не е ясно и как ще бъдат отчитани гласовете в чужбина при мажоритарни избори.

За него системата от избор на депутати при мажоритарни избори на два тура, както се предлага в референдума, донякъде ще балансира ситуацията. Той припомни опита за смесена избирателна система у нас, когато от 30 мандата, избирани на мажоритарен принцип ГЕРБ спечели над 20 места в парламента, а останалите взе ДПС.

Михаил Константинов беше категоричен, че има вълна от недоволство - не само в България, но и в Европа и целия свят. Затова, дори и хората да живеят по-добре, те искат промяна. По тази причина и предсрочни избори в България са неизбежни.

"Политическа криза се оправя по два начина - с избори или с автомати", посочи още експертът.

При предсрочни избори ГЕРБ най-вероятно отново ще остане първа политическа сила, отбеляза Константинов. В следващия парламент обаче ще влязат и нови играчи, съдейки по вота за обединените патриоти и за Веселин Марешки на първия тур на президентските избори, каза той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
antonio1234
преди 7 години
Тоа баси лизача мазен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още