IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай търси подкрепа за азиатско-тихоокеанските си сделки след победата на Тръмп

Новият президент на САЩ зае протекционистка позиция и определи Транстихоокеанското партньорство като „катастрофа"

14:16 | 10.11.16 г. 1
<p>
	Си Дзинпин. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Си Дзинпин. Снимка: архив Ройтерс

Китай ще търси подкрепа за създаването на водена от Пекин азиатско-тихоокеанска зона за свободна търговия на регионална среща на високо равнище, която ще се състои в Перу по-късно този месец. Това заявяват китайски представители, след като победата на Доналд Тръмп на американските избори разби надеждите за водено от САЩ споразумение за свободна търговия, съобщава Ройтерс.

По време на предизборната си кампания Тръмп зае протекционистка позиция по въпросите на търговията и определи Транстихоокеанското партньорство (ТТП/TPP), подкрепяно от президента Барак Обама, като „катастрофа“. В момента има малък шанс то да бъде поставено за гласуване във Вашингтон преди встъпването на Тръмп в длъжност през януари.

Обама определя ТРР, което изключва Китай, като усилие да се напишат търговските правила на Азия преди Китай да го направи, като се установи икономическо лидерство на САЩ в регион, част от китайската „ос към Азия“.

На брифинг за журналисти преди отпътуването на президента Си Дзинпин за срещата на високо равнище Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) в Перу на 19-20 ноември, китайският заместник-външен министър Ли Баодун предупреди за възход на протекционизма и каза, че регионът се нуждае от споразумение за свободна търговия колкото се може по-скоро.

Търговският и инвестиционен протекционизъм надига глава, а азиатско-тихоокеанският регион е изправен пред недостатъчна скорост на вътрешния растеж и трудности в напредъка по реформите“, каза Ли.

Китай вярва, че трябва да определим нов и много практически работен план, за да се отговори положително на очакванията на индустрията, да се поддържа скорост и да се установи зона за свободна търговия в азиатско-тихоокеанския регион от рано“, допълни Ли.

Освен в Перу Си Дзинпин ще осъществи държавни визити и в Чили и Еквадор по време на едноседмичното си пътуване в Латинска Америка. Перу и Чили са страни по сега застрашеното ТРР.

Китай предлага създаването на Зона за свободна търговия на азиатско-тихоокеанския регион (Free Trade Area of the Asia Pacific, или FTAAP) и Регионално всеобхватно икономическо партньорство (Regional Comprehensive Economic Partnership, или RCEP). Някои наблюдатели смятат, че това са конкурентни на ТРР споразумения.

Според Ли присъствието на Си Дзинпин показва „увереността на Китай в промотирането на процеса по FTAAP”.

Китай винаги положително е напредвал с работата по собствената си регионална стратегия за свободна търговия. Ние наистина непрекъснато и положително постигаме напредък в преговорите по RCEP”, каза заместник-представителят на Китай по международната търговия Джан Сянчън по време на брифинга.

RCEP включва 10-те страни от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN), както и Китай, Япония, Южна Корея, Индия, Австралия и Нова Зеландия, но не и САЩ.

Пекин се опасяваше, че САЩ ще използват ТРР или да го принудят да отвори пазарите си, като се присъедини към споразумението, или да го изолират от останалите регионални икономики.

Някои смятат края на ТРР като възможност за Пекин след изненадващата победа на Тръмп, която пък повишава несигурността около американско-китайските отношения и регионалния баланс на силите.

Жуан Дзундзъ, бивш китайски дипломат, сега част от China Institute of International Studies, казва, че ТРР ще бъде „първата жертва“ под управлението на Тръмп.

Тъй като Китай не е част от това споразумение, няма какво да губим“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 7 години
Виж, чайниците наистина има от какво да се притесняват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още