IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Viacom отчита 71% срив на печалбата за тримесечието

Компанията се бори с по-слабото си представяне в боксофиса и с други проблеми

17:01 | 10.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В момент, в който проучва възможностите за сливане със CBS, американският медиен конгломерат Viacom отчете 71% срив на печалбата си за последното тримесечие. Това се дължи на лошото представяне на нейните мрежи и на по-слабите резултати в боксофиса, пише Wall Street Journal.

По време на представянето на финансовите резултати Боб Бейкиш, който предстои да стане главен изпълнителен директор на компанията, заяви, че е бил натоварен с управлението на Viacom като независима компания, дори и тя да оценява възможностите за сливания.

През фискалното четвърто тримесечие, завършило през септември, приходите от медийни мрежи на Viacom са се свили с 11 на сто до 2,48 млрд. долара заради спада на рекламните приходи и тези на филиалите ѝ.

 Приходите на последните на вътрешния пазар са намалели с 19%, най-вече защото компанията направи това, което главният финансов директор Уейд Дейвис определя като „стратегическо решение за намаляване на броя програми“, които компанията продава с абонаментите за услуги за видео по заявка (video on demand – VOD – бел. ред.). Вътрешните приходи от реклама са се свили с 8% заради по-слабите рейтинги и решението за намаляване на рекламите, които се зареждат.

Приходите на подразделението за филмови развлечения са се понижили с 24% до 774 млн. долара, докато кино приходите са се свили с 66% заради по-ниското представяне в боксофиса в сравнение със същия период миналата година.

Бейкиш заяви, че планира да си вземе урок от международното подразделение, което той управляваше през последното десетилетие, в това число за силния фокус върху малък брой канали. На 15 ноември Бейкиш ще поеме поста от временно изпълняващият длъжността главен изпълнителен директор Том Дули.

"Вярвам, че голяма част от нашия успешен международен подход може да се използва и на вътрешния ни пазар“, коментира Бейкиш. Той допълни, че планира да се фокусира върху връщането на MTV, Comedy Central и студиото Paramount към успеха.

Viacom отчете печалба от 254 млн. долара, или 64 цента на акция, в сравнение с 884 млн. долара, или 2,21 долара на акция, през същия период миналата година. Като се изключат някои елементи, Viacom е спечелила 69 цента на акция. Компанията прогнозира, че средната коригирана печалба ще бъде в диапазона 65-70 цента на акция. 

Приходите са се свили с 15 на сто до 3,23 млрд. долара. Анализаторите очакваха сумата да достигне 3,3 млрд. доалра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още