IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1600 румънски фирми работят в България

В момента най-големият румънски инвеститор у нас е OMV, който е част от OMV Petrom Romania

12:02 | 11.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Румъния е един от най-големите търговски партньори на България. Северната ни съседка е на трето място като експортен партньор в рамките на ЕС след Германия и Италия и четвърти търговски партньор в света след Германия, Италия и Турция. Това обяви Владимир Пенов от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия по време на българо-румънски бизнес форум в Интер Експо център.

В момента има около 1200 малки и средни компании с български капитал в Румъния и около 1600 с румънски капитал в България, каза Пенов, цитиран от пресцентъра на Агенцията. Има тенденция тези фирми да се увеличават.

В момента най-големият румънски инвеститор у нас е OMV, който е част от OMV Petrom Romania – най-голямата румънска компания. Друг инвеститор е Rompetrol. Румънските компании са доста активни в петролния и газовия сектор в България.

Друга компания е в мебелния бранш - Mobexpert. Romstal също присъства тук. 

Най-големият български инвеститор в Румъния е „Монбат”, който има голяма фабрика близо до Букурещ.

Румънците търсят в България доставчици, отбеляза Владимир Пенов. От Румъния има доста запитвания от доставчици за Dacia Reno. Те се интересуват от компании в България в областта на металопроизводството.

Има запитвания също за компании от сектора на храните и напитките и по-конкретно от винопроизводството, зеленчукопроизводство, консервната индустрия.

Същевременно за българските компании Румъния също би могла да бъде интересен пазар - четири пъти по-голям пазар от България и заради близостта.

Основните стоки, които България изнася към Румъния, са доста разнообразни: трактори, нефтени масла, царевица, медикаменти и други, но стоките, внасяни от Румъния към България са коренно различни: автомобили, газ, стоки най-вече от автомобилната индустрия.

Румъния е изключително важен пазар за българския туризъм. По българското Черноморие, ски и спа курортите почиват около 1 млн. румънци годишно. Вече и доста българи се интересуват от туризъм в Румъния.

В българо-румънския бизнес форум участваха над 130 компании, от които около 40 румънски и 90 български.

По данни на Министерството на икономиката стокообменът между двете страни расте през последните години. През първото полугодие на тази година той възлиза на 1,7 млрд. евро, което представлява ръст от 4,6% в сравнение със същия период на миналата година, като салдото е много добре балансирано, заяви по време на форума вчера зам.-министър Любен Петров. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още