IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

370 млн. лв. за градско развитие и туризъм са осигурени чрез Фонда на фондовете

Подписано e финансово споразумение по оперативна програма "Региони в растеж"

12:24 | 11.11.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството беше подписано финансово споразумение на стойност близо 370 млн. лева по оперативна програма "Региони в растеж" между министерството и "Фонд мениджър на финансовите инструменти в България" ЕАД (Фонд на фондовете) за инвестиции в градска среда и туризъм.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която присъства на официалната церемония, заяви, че подписването на днешното споразумение е резултат на много усилия и експертни дебати, съобщава БТА.

"Правим важна стъпка в посока бъдещите финансови инструменти, свързани с градското развитие, туризма и туристическите атракции с инвестиция от 370 млн. лева да създадем фондове за градско развитие в партньорства между министерството и фонд мениджъра на финансовите инструменти", заяви министърът.

Тя напомни, че в предишния програмен период пилотно стартира управлението на такива финансови инструменти по инициативата "Джесика" с 33 млн. евро и два фонда. 

"В този програмен период вече сме с крачка напред - във фонда като стартов капитал инвестираме 370 млн. лева, от което се очаква като добавен ресурс от финансовия сектор минимум половин милиард инвестиции в градското развитие, туристическа инфраструктура и атракции", каза Павлова. Регионалният министър напомни, че всяка оперативна програма е задължена да заделя подобен ресурс за този тип финансови инструменти, които да генерират приходи, работни места, да привличат частния капитал и да се подкрепят частни инициативи и този капитал да има възвръщаемост и да се реинвестира.

Лиляна Павлова посочи, че сумата във фонда, гарантирана чрез споразумението, е част от почти 3 млрд. лева инвестиция, която се очаква през Фонда на фондовете, ако се добавят и останалите оперативни програми - "Конкурентоспособност" и ОПОС.

Павлова изрази надежда от Фонда на фондовете максимално скоро да обявят процедурите, успешно да изберат фонд мениджърите - един фонд за София и по един за Северна и Южна България.

"Моята мечта е да направим по линия на фонда и аквапарк, и лунапарк, да подкрепим добри инициативи, които не само променят облика на градовете, но имат възвръщаемост и създават работни места", каза Павлова.

За средствата могат да кандидатстват общини и частни инвеститори - физически, юридически лица, министерства и църковната общност. Финансовите посредници не е задължително да са банки.

Павлова очаква от следващата година всички желаещи да могат да кандидатстват по тези фондове. Тя уточни, че когато се говори за инвестиции в градско развитие, се визират 39 големи градове, но при инвестиции в туризъм и туристически атракции териториалният обхват е насочен за цялата страна.

Председателят на УС и изпълнителен директор на "Фонд мениджър на финансовите инструменти в България" Валери Белчев заяви на пресконференция след подписването на финансово споразумение, че това е еволюция на начина на изразходване на публичните средства.

Той допълни, че разпределението на ресурса по трите фонда ще е - за София - около 30 на сто, а за Северна и Южна България - по около 35 на сто. Новият подход спрямо "Джесика" е възможност за съчетаване на финансовия инструмент с безвъзмездната финансова помощ, отбеляза Белчев.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Още пари за крадене. Представа си нямате как се краде. В същност може и да имат някои, но са малко. Сегашната власт не я интересуват смешните доходи и пенсии, които са нормални при такива огромни кражби и безсмислени проекти. СТИГА. Спрете тези безсмислени финансирания , с които пълните джоба на шепа партийни ***. Като чуете проект разбирайте кражба. Хабене на ресурси и замърсяване на околната среда без никаква полза. Черната неделя иде дебела како. Няма да *** ти от тези парички. За други ги договаряш. Яд ли те е дебела како?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
оня воднистия да каже, горанов ли, бананов ли какъв бешеще изтеглят ли парите от фонда, като проектобюджета след като цецка отпадне на изборите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още