IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музеи и библиотеки съхраняват културно наследство с проекти за 14 млн. евро

Средствата са дарени от Исландия, Норвегия и Лихтенщайн и отиват за дигитализация на старопечатни издания, реновиране на сгради и приобщаване към музиката

15:03 | 11.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Община Созопол</em></p>

Снимка: Община Созопол

За опазване и съхранение на културното наследство на България, за неговото популяризиране и достигане до повече хора ще послужат 14 млн. евро, дарени от Исландия, Кралство Лихтенщайн и Норвегия.

Проектите се изпълняват по Програма БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства", съфинансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (2009-2014 г.).

„Досега са сключени 33 договора за безвъзмездна помощ, 16 проекта са завършени“, обяви Росица Апостолова, директор „Европейски програми и проекти“ в Министерството на културата.

Програмата е свързана с приоритетни дейности в консервацията и опазването на културното наследство и насърчаването на многообразието в изкуството и културата, по четири мерки - "Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство", за която са предвидени над 7,4 млн. евро, "Документиране на културната история" – 2,8 млн. евро, "Достъпност на културното наследство за обществеността" – 1,3 млн. евро, и малката грантова схема "Представяне и достигане до широката общественост на съвременното изкуство и култура" – 756 хил. евро.

„Реставрирахме сградата на „Тракийския хан“ в стария град на Созопол и вече имаме нов Етнографски музей. Проектът е на стойност 1,7 млн. лв. След неговото изпълнение разполагаме със сграда за съхранение на етнографската сбирка", съобщи Петя Чапевова, зам.-кмет на Община Созопол.

Проектът на морския град е по мярка "Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство", като в строителството са включени обучени младежи от ромската общност.

„Обновен е дворът за изложби на открито, на втория етаж неправителствени организации ще предават своя опит на младите в новия Център за занаятите“, посочи Чапевова.

"Със 199 884 евро Регионален музей Габрово изпълни проект за дититализация на старопечатни издания, отчете Росен Йосифов, представител на музея. "През лабораторията за консервация и реставрация са минали 598 старопечатни издания, над шест хиляди страници са дигитализирани, а амбицията е да се обработят всички материали от колекцията на музея", разкри Йосифов за единствения проект, който обединява усилията на музей и библиотека за опазване на културното наследство.

В същата посока са усилията на библиотеката „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново, където също са дигитализирани редки ценни издания и колекции, застрашени от унищожение. Община Велико Търново ни предостави безлихвен заем за закупуване на  високоскоростен скенер, каза доц. д-р Калина Иванова. Проектът обхваща Северен район и партньори са Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе и читалищната библиотека „Зора“ в Сливен, в която вече са запазени много ценни османски документи.

„Във Велико Търново имаме най-голямата колекция на миниатюрни книги и скоро ще ги представим на изложба в София“, информира Иванова.

„Община Димитровград приключи реновирането на Дома на културата, който не беше ремонтиран 45 години. Успяхме да приключим проекта до 15 септември вместо до 30 ноември. Освен предвидените за проекта средства над 444 хиляди лева, общината осигури 300 хиляди лева и вече имаме собствена добавена стойност“, похвали се Яшо Минков. "По-лесен е достъпът до книгохранилището, до библиотеката и музея, но освен при посещение всички, които искат да получат информация, могат да ползват виртуалните изложби“. 

„Малките грантове за проекти като „Симфомания“ докосват хората, коментира емоционално доц. Борислав Йоцов, който обясни как в авторския проект са се включили Хилда Казасян и проф. Христо Йоцов. "Целта ни беше да повишим уменията на млади музиканти, да представим и да популяризираме симфоничната музика под различни форми и с различни екипи и музиканти, пред широка аудитория, с разнопосочни музикални предпочитания."

Борислав Йоцов обясни за срещите с Хилда Казасян и Нено Илиев с деца, които са съпреживели щастието да бъдат на една сцена със звездите в Монтана, Ботевград, Ихтиман. „Много от изпълнителите деца са роми, които вече имат своите почитатели, намерихме най-добрата форма на общуване“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още