IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия блокира достъпа до LinkedIn

Местният комуникационен регулатор твърди, че компанията не е изпълнила негово изискване

16:46 | 11.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Достъпът до LinkedIn в Русия е бил блокиран, след като американската социална мрежа не е прехвърлила лични данни в страната, обяви местният регулатор в сферата на комуникациите Роскомнадзор, цитиран от Bloomberg.

От своя страна други услуги, включително Google, eBay, Booking.com и Uber, са предприели стъпки за преместването на лични данни в Русия, допълва регулаторът.

"Достъпът ще бъде спрян за няколко дни“, след като съдът в Москва отхвърли обжалването на LinkedIn в четвъртък, обяви говорителят на Роскомнадзор Вадим Ампелонский. „LinkedIn не успя да предостави документи за преместване на бази от лични данни в Русия“.

Миналата година местните власти обявиха за задължително чуждестранните интернет компании да съхраняват личните данни на руските си клиенти на сървъри, разположени вътре в страната. Откакто регулаторът започна да следи изпълнението на новия закон тази година, LinkedIn стана първата, която се оказа в нарушение, а Роскомнадзор поиска руският съд да спре достъпа до сайта.

"Решението на руския съд може да спре достъпа до LinkedIn за милиони членове на социалната мрежа в Русия и за компаниите, които използват услугата, за да разширяват бизнеса си“, обяви американската компания в изявление. „Продължаваме да искаме среща с Роскомнадзор, за да обсъдим искането за локализиране на данните“.

Регулаторът изпълни предишните си обещанията си да блокира достъпа до уебсайтове в Русия, които не изпълняват условията му. Миналата година за кратко добави Wikipedia към списъка на блокираните, но го възстанови след редакцията на статия, посветена на канабиса.

Русия се стреми да не бъде прекалено зависима от американските технологични компании на фона на геополитическото напрежение. Руският президент Владимир Путин призова държавните агенции и държавните компании да започнат да работят с разработен в страната софтуер. Освен това Русия разработва платформа за изпращане на съобщения, която да замени инструменти като WhatsApp на Facebook за държавни служители.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
IvaneJohn
преди 7 години
;-))) проблема е че искат РАВНИ ПРАВА с американските служби, а това някак е недопустимо искане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
vstoykov
преди 7 години
Много лесно чрез прокси, TOR, VPN може да се ползва сайта от територията на Русия.Драмата с личните данни е в това, че руските служби искат да имат достъп до тях за да следят руските граждани изкъсо.1984-та беше предупреждение, не ръководство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още