IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей призова Великобритания да покаже, че капитализмът "може да работи за всички"

Според британския премиер корпоративна Великобритания "не означава само правене на бизнес, а правене на бизнес по правилния начин"

15:00 | 15.11.16 г. 11
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че британските компании носят отговорност да покажат как капитализмът може да „работи за всички“ и да смекчат негодуванието на тези, които се чувстват „изоставени“ от глобализацията, съобщава Bloomberg.

В първата си голяма намеса във външната политика Мей се насочи към промените в обществото, които доведоха до избора на Доналд Тръмп в САЩ и вота в подкрепа на Brexit. Докато Великобритания договаря развода си с Европейския съюз, Мей призова компаниите да изиграят своята роля в защитаването на свободната търговия и либерализма – два бастиона, изпаднали в немилост пред избирателите.

„Този малък брой хора, които смятат, че могат да действат по различни правила и които безразсъдно вредят на цялата бизнес общност междувременно“, трябва да променят поведението си, каза Мей на събитие в Лондон. Важно е, че корпоративна Великобритания „не означава само правене на бизнес, а правене на бизнес по правилния начин“.

„Когато откажеш да приемеш, че глобализацията в сегашната ѝ форма е изоставила твърде много хора, не сееш семената за растежа ѝ, а за провала ѝ“, каза Мей по повод настроенията сред западните избиратели и икономическите сили, които доведоха до популистка реакция срещу политическия елит. „Докато настроенията срещу глобализацията се засилват, належащо е тези от нас, които заемаме лидерски позиции, да отговорим: да осмислим променящия се свят около нас и да оформим нов подход, запазващ най-доброто от това, което работи".

Министър-председателят подсказа още, че Великобритания може да се откаже от Митническия съюз на ЕС, когато приключи с раздялата си от съюза, планирана за март 2019 г. Великобритания ще бъде свободна да договаря собствените си сделки, каза тя. Това би било невъзможно, ако страната реши да остане в митническия съюз.

„Ще използваме свободите, които идват от преки преговори с партньори, за да бъдем гъвкави, да определяме нашите правила и да оформяме нови и динамични търговски споразумения, които работят за цяла Великобритания“, каза тя.

„Няма някакъв избор между твърдо и меко излизане от ЕС. Става въпрос за това как бизнесът и правителството работят заедно, за да постигнат най-добрата сделка – правилната сделка за Великобритания и правилната сделка за компании в континента“.

Мей сподели, че е обвинявана, че управлява „анти-бизнес“ администрация, но допълни, че това не е нейното намерение и се ангажира да бъде „недвусмислено и безсрамно про-бизнес“.

„Да поискаш от бизнеса да работи с правителството и да изиграе своята роля е изключително про-бизнес, защото е основно за поддържане на вярата в капитализма и свободните пазари“, каза Мей.

Конфедерацията на британската индустрия приветства изказването на Мей и обеща да работи с нея за развитието на британската индустрия, входящите инвестиции и търговията.

„Обединеното кралство е известно със своите иновативни, амбициозни и международни компании от всякакви размери, сектори и региони, които се фокусират върху търговия със света и създаването на просперитет у дома“, каза директорът на конфедерацията Каролин Феъбеърн. „Окуражително е да видим, че правителството заема твърда позиция към свободна търговия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
еми нашите псевдо демократи ако не разберат от дума ше стане същото кат 1944та ше увиснат пак доста на въжето и после децата им ше реват че са "жертви на режима" кат Софиянски ама кат крадне 500млн. не е жертва кат го обесят щерка му ше се жалва в Хага. Горе долу почвам да разбирам кво са прайли комунистите навремето и защо са го прайли. Но с времето и те стават същите не искат да пускат кокала и пак еено и също в историята ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Alx
преди 7 години
Някакво далечно бъдеще сигорно ще станем свидетели на някаква планова икономика.... или ресурсно базирана форма на планова икономика....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Затова и социалистическата система е бъдещето, защото ако се наложи в най-развитите и силни държави едновременно, както и дедо ти Маркс е предписвал, и ако има мир и няма външен натиск и саботаж, след известно време - 30-40 години, системата ще е създала силен фундамент и ще е натрупала достатъчно основни средства и капиталови фондове, за да може да намали инвестициите и да започне да оставя повече средства за лично потребление. Идеята на социализма е, че е преходен строй. При него трябва да изчезне стремежът за трупане на индивидуално богатство, да изчезне нуждата от имане на повече лично имущество. Следващият етап е общество без стоково-материални отношения... Дедо ти Маркс го е кръстил комунизъм, дедо ти Бжежински - технотронно общество.. въпрос на вкус, но същността е еднаква... хихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Ти забравяш много важни детайли в конструкцията на социализма, вкл. и на този, дето беше тук - държавата е собственик и също както капиталиста се опитва да печели на макс. Разликата е в това, какво се прави с печалбата. Капиталистът разширява производството си и храни децата си с червен хайвер и с купища пари обслужва прищевките на шепа хора, а държавата (също) строи нови заводи, но и болници, училища, университети, пътища, комуникации, транспорт, социална система, сигурност - полиция, армия, служби, банки ... и за всичкото това требват и заплати, а то не произвежда! Затова от произвеждащите се взима много. Щото ако некой в завода изкарва 10 хилки и му плащат от тех 8 (без данъци), той си работи само за себе си. Какво получава чорбаджията - капиталист или държава? Нил! Затова насекъде получаваш малка част от това, което изработваш, когато си надничар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
emilioner
преди 7 години
Болно ми е да гледам как една нация отива стремглаво към собственото си масирано обедняване,20 години работеха да наложат глобализацията и сега поради глупост и неразбиране ще я саботират в собствената си държава.ЕС се чуди как да ги удари възможно най яко ако напуснат,Шотландия иска независимост,глобалнилните фондове и банки искат да бягат от там, а тая разправя че така било по добре за бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Истинският социализъм е точно това, което беше в "екс Соц. Блока", но без силовата съставна... Социализмът е икономически строй, при който средствата за производство и капиталовите активи са собственост на социума, сиреч - на обществото, или на държавата като юридически представител на обществото. Това беше постигнато насила при "екс Соц. Блока" по технологията, предписана от дедо ни Маркс. Ще заработи ефективно, когато го наложат сегашните капиталисти... от зор... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още