IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджет 2017 ще се актуализира догодина, смята Румен Гечев

Политическите партии от опозицията няма да подкрепят фискалния закон, заявиха Гечев от БСП, Мартин Димитров от РБ и Христиан Митев от Патриотичния фронт

13:02 | 15.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Въпреки подадената оставка проектобюджетът за догодина няма да бъде оттеглен. Парламентарни комисии ще разгледат във вторник и сряда на първо четене проекта за бюджета на държавата за следващата година. Той предвижда запазване на данъците, увеличаване на пенсионната вноска с 1 процентен пункт, повишение на пенсиите от 1 юли с 2,4% и на минималната заплата – до 460 лева, още от януари.

„Няма как да не се актуализира бюджетът при избор на ново правителство и това е нормална процедура в демократична страна, като България. Няма нищо страшно, ако не бъде приет новият бюджет за 2017 година според най-лошия вариант. По никакъв начин не може да става дума за сериозни смущения във функционирането на държавните институции и в изплащането на социални осигуровки, безработица, пенсии и т.н.“, увери депутатът от БСП Румен Гечев в ефира на БНР.

Той е категоричен, че до избора на ново правителство, съгласно Конституцията и законите, ще бъдат извършени всички плащания, които са правени досега.

Румен Гечев съобщи още, че във вторник БСП ще обсъди и реши как ще подходи при гласуване на Бюджет 2017. Левицата ще подкрепи мерките, които ще доведат до повишаване на жизнения стандарт.

„Ние ще подкрепим онези предложения, които касаят повишението на минималната работна заплата, подобряване на социалното осигуряване. Ще бъдат подкрепени въобще всички предложения, които са свързани с подобряване на жизнения стандарт и на социалната система". Според проф. Гечев липсват конкретни политики за икономическото развитие на страната, бюджетът не е съчетан с реформите, които депутатите от БСП вече поставиха като критика в бюджетната комисия на парламента.

„Нямаше хармонизация на позициите от различни парламентарно представени партии, получихме бюджета по интернет. Поставени сме в трудна позиция, но БСП ще направи така, че да се осигури нормално функциониране на икономиката в следващите два-три месеца, категоричен е левият депутат.   

„Притеснителни в проекта за бюджет са големият дефицит от 1,3 милиарда лева и раздутите разходи, посочи депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. – Това е обезпокоително от този гледна точка, че след осем години поредни бюджетни дефицити, така се развиха събитията през тази година, че в крайна сметка бюджетът ще бъде балансиран. Въпреки това правителството предвижда догодина негативната тенденция да продължи, което е лош сигнал към финансовите пазари – това е една от темите, по която ще дебатираме активно и ще предложим да продължи тенденцията за нулев дефицит и догодина, независимо какво се случва с управлението. Има и други свързани въпроси с ефективността на разходите в този бюджет, където има огромни резерви, виждаме раздути разходи, виждаме тенденцията да продължава харченето, без яснота къде отиват парите.“

Депутатът от Патриотичния фронт Христиан Митев съобщи, че неговите съпартийци на този етап няма да подкрепят бюджета, „заради липсата на диалог и при тези параметри“.

„Това, което ние искахме, е увеличаване на минималната пенсия на 300 лева, което е прага на бедност. Нашите бюджетни специалисти са направили разчети, че практически има достатъчно резерви и възможности в проекта за бюджет за 2017 година това да се случи. Това, че правителството си има явно други приоритети, разбира се, това си е негово право. При положение че ние декларираме огромни изпълнения и преизпълнения на приходната част на бюджета за 2016 година и в крайна сметка залагаме разходи, като например за саниране, които са в размер на 1 милиард лева. Мисля, че имаме достатъчно резерви и оттам могат да дойдат тези средства", аргументира се Митев защо патриотите няма да подкрепят Бюджет 2017.

Резервите според него могат да дойдат от по-добра събираемост.

„Около 700 млн. лв. са необходими за увеличаване на минималната пенсия“, пресметна Митев.

Той напомни, че при обсъждането на Бюджет 2017 за догодина, за разлика от друга година, финансовият министър не е обсъдил с другите политически партии параметрите на фискалния закон. Той е категоричен, че на този етап няма как да подкрепят най-важния финансов закон на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 7 години
Аман от професори и популисти. Само МД е по-адекватен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още