IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландската Patria иска да стартира производство на БТР-и в България

Имаме интерес към програмата за модернизиране на сухопътните сили, заяви вицепрезидентът на компанията Марку Койвисто

17:16 | 16.11.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Patria</em></p>

Снимки: Patria

Финландската компания за военна техника Patria планира да стартира производство на бронетранспортьори Patria AMV на българска почва.

Компанията, чийто мажоритарен собственик е финландската държава, развива производство в редица насоки - в авиацията, сухопътните сили, различни системи, аероструктури, както и в компаниите Milog и Nammo, обясни Ярку Савениус, мениджър Маркетинг в компанията.

"Произвеждаме различни военни камиони, съдеходи с гумени вериги, миночистачи и бронетранспортьори", коментира той, пояснявайки, че досега са били доставени над 4500 военни машини.

Едно от основните производства е на бронетранспортьори Patria AMV, като те имат една обща платформа, която след това се развива в различни насоки според нуждите на клиентите. Базисният модел може да бъде използван за различни цели - както за превоз на личен състав, така и за бойно предназначение. По-високият клас е удобен за команден автомобил или за медицински цели, обясни Савениус.

Именно бронетранспортьори компанията възнамерява да произвежда в България, заяви вицепрезидентът за ключовите клиенти Марку Койвисто. Той поясни, че Patria има интерес към програмата за модернизиране на сухопътните сили на България, която планира и модернизация на бронираните превозни средства.

"Когато става въпрос за модернизация на такъв сектор, изключително важно е всяка стотинка да бъде похарчена по предназначение, тъй като се говори за огромни суми", коментира той. "Има възможност всичко да бъде закупено от чужбина и по-голямата част да отиде в чужбина, но има възможност и работата да се прави у дома, с местни доставчици и продукцията да бъде създавана на местна почва".

Предимствата от местно производство са две, каза Койвисто. "От една страна предимството е за въоръжените сили, защото с производство на местна почва, те могат да чувстват сигурност на доставките. Ако има криза или военни действия, може да се разчита на доставчици на място. Освен това въоръжените сили могат пряко да напасват производството спрямо техните предпочитания и изисквания".

Втората страна е предимството за местната индустрия. Производство на такива машини създава много работни места, а веригата на доставки се отваря към местни фирми, каза вицепрезидентът.

Проектът в България обаче все още не е започнал официално, заяви Койвисто, като засега не са водени разговори с представители на държавата. Инвестициите, както и какъв дял ще остане в местното производство засега не са ясни, тъй като зависят от решението на държавата какви спецификации ще бъдат нужни.

Компанията не е решила и дали местното производство ще става чрез предоставяне на лиценз или чрез дялово участие. Койвисто даде пример с Полша, където подобно производство се развива именно с лиценз, като това се е оказало добър вариант и за двете страни.

Засега не е избрана конкретна локация за стартиране на производството, като се проучват няколко варианти. Компанията обаче вече ползва местни вериги за доставки, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
male4ko
преди 7 години
Тия бяха се намесили в някакви корупционни схеми с Хърватия, даже ги разследваха във Финландия, така че.. у лево.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
IQ96
преди 7 години
А в Хърватска?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още