IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателните лихви не спират интереса в Европа към спестовни сметки

Около 69% от европейците държат спестяванията си в банкови сметки, сочи ново проучване

15:21 | 21.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Въпреки насърчаващите стимули, прилагани от централните банки от години, повечето европейци все още искат да държат излишните си пари в спестовни сметки, дори ако лихвеният им процент е нулев, коментира Bloomberg.

Това сочи проучване на най-голямата компания за събиране на дългове в Европа – базираната в Стокхолм Intrum Justitia.

“След финансовата криза хората усещат нуждата – дори ако имат малко средства, да създадат някаква сигурност“, казва главният изпълнителен директор Микаел Ериксон в интервю в Стокхолм на 16 ноември. „Причината, че хората ползват спестовни сметки, не може да е фантастичната възвръщаемост, затова би трябвало да е усещането за сигурност да държиш парите си в банката“.

Около 69% от европейците държат спестяванията си в банкови сметки, се посочва в доклада European Consumer Payment Report на Intrum Justitia. Проучването е базирано върху анкета, проведена през септември и включва 21 хил. души от 21 страни, като респондентите са можели да дадат по няколко отговора на конкретния въпрос.

Проучването показва още, че 26% от европейците предпочитат да държат излишните си средства в кеш, а 16% предпочитат акции. Само 14% се обръщат към инвестиционни фондове, 8% инвестират в недвижими имоти и още 8% в облигации. В Дания и Швеция, където основният лихвен процент, определен от централните банки, е отрицателен, почти 80% от хората държат излишните си пари в банкови сметки. Във Франция, Великобритания и Холандия този процент е дори над 80%.

За съжаление обаче проучването на Intrum Justitia показва, че дори след години крайна парична подкрепа много европейци все още се чудят дали не биха били по-добре, ако живеят на друго място.

В Европа 24% от хората казват, че искат да се преместят, за да избягат от финансовото положение в страната им. Около 27% от респондентите казва, че понякога не могат да платят дълговете си. От тях 58% имат усещането, че нямат достатъчно пари за „достойно съществуване“.

Във Великобритания 29% от хората на възраст между 18 и 24 години казват, че биха обмислили да напуснат страната, вероятно в отговор на решението на страната да излезе от Европейския съюз, казва Intrum Justitia. Година по-рано този процент е бил едва 13%.

Проучването показва колко финансово нестабилни продължават да бъдат много европейци почти пет години след дълговата криза в региона. Около 44% от всички европейци не са успели да платят поне една сметка в някакъв момент през последните 12 месеца, основно заради липсата на пари, сочи докладът. В Гърция положението е било най-зле, като 76% от домакинствата не са успели да платят навреме.

Докладът излиза в момент, в който централните банки привършват с инструментите за осигуряване на допълнителни стимули и след години на строги икономии в Европа, които постигнаха съмнителни въпроси. Сега, когато новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп обещава бум на инвестициите чрез фискални стимули, перспективите пред лихвените проценти са неясни. Инфлационен цикъл на разходи ще повиши лихвените проценти, но икономически спад вследствие на международна търговска война може да доведе до обратния ефект.

На въпрос дали домакинствата ще бъде достатъчно мъдри да поемат малко по-висок риск, за да постигнат по-голяма възвръщаемост, Ериксон предупреждава: „Лично аз смятам, че човек трябва да е по-консервативен със спестяванията си и да е сигурен, че винаги ще получи обратно капитала си. Основните спестявания трябва да бъдат така позиционирани, че да не рискуваш капитала си, а в днешната среда на ниски лихвени проценти не трябва да се тревожиш твърде много, ако нямаш висок лихвен процент по сметката си“.

Къде европейците инвестират спестяванията си?
Create bar charts
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
supertrader
преди 7 години
Няма евро или долар вече, ако една от двете валути девалвира това означава и другата валута също да девалвира. Предимство и то много краткотрайно ще вземе първата от валутите която девалвира и съответно икономиката на първата девалвиралата валута. Не е възможно еврото да девалвира а долара да запази стойност, напротив той също ще се обезцени пак точно толкова колкото и еврото оставайки в конкуренция валутите на експортно ориентираните държави - Германия, Япония и Китай. В еврото влиза първата от тях, а в долара муцуцок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
По принцип до сега такава стока е бивала оръжието, но този път може би стоката ще е с мирно приложение и ще превъзхожда оръжието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Просто трябва някой да измисли нова стока която всеки да може да създава - произвежда дори в къщи и тя да носи 100 - 200 процента печалба на заетите в производството и. Тази стока трябва да бъде необходима на всеки и всеки да иска да си купи от нея колкото може по голямо количество и тогава хората дори ще спестяват влагайки парите си в тази стока - ликвидна колкото пари в брой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Отрицателните лихви не спират интереса в Европа към спестовни сметки---Това показва само едно - хората драстично са поумнели и отказват да ползват и двата кита, на които се крепи досегашната система:1. Не купуват повече, отколкото има нужда и не плащат за повече, отколкото реално потребяват2. Никой не си и помисля да купи нещо, за което просто няма пари.Извод: тази Система е мъртва или поне върви към умиране!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 7 години
Всъщнист идеята им е да си дадеш задните части за кредит и с него да инвестираш. Ама такива рискови хорауспешни са малко. Проблема е как ще оправдаят раздадените кредити ако насреща няма капитал от депозити за да се продължи заблудата че парите раздадени са реални
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
DELCHO SMOKA
преди 7 години
На овцете не им принадлежи остриганаат вълна, от тях самите и скоро европейците ще го разберат в пълна степен!Проблемът е, че хората твърде малко спестяват! Количественото натрупване при капитала, води до качествено изменение, в неговата стръктура! Капитализмът се крепи върху този факт! Само този, който успява да събере капитал, може в последствие да го инвестира!Иначе медиите се лутат в типичната си идиотия! От една страна хората спестява ли и не завъртали от своя страна икономиката, но от друга страна, те не инвестирали достатъчно, извън спестовните сметки! За да инвестираш в различно от спестовна сметка, ти трябва преди това да си събрал капитал!Проблемът на САЩ и на Западна Европа е факта, че средната класа живее от заплата до заплата!Иначе еврото предстои да се срине, съвсем скоро! Честито на държащите го! Честито и на държащите левове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още